Meny

Betaler løsepenger - skal få frigitt fire barn i Sinai lørdag:

- Får ikke norsk hjelp

FANGET, TORTURERT OG I LIVSFARE: Tesfamicael, Fiyori og Merhawi får ingen hjelp fra den norske ambassaden hvis kidnapperne frigir dem mot løsepenger lørdag. Søsteren Hiyab har vi ikke bilde av. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venner av den eritreiske pappaen i Gildeskål har klart å skrape sammen løsepenger til fire kidnappede og torturerte barn. Norges ambassade vil ikke ta vare på barna når bandittene frigir dem lørdag.

De fire drapstruede barna som var på vei til sin far i Norge da de ble bortført i Sudan, skal ifølge en avtale løslates lørdag av kidnappere på Sinai-halvøya.

I så fall vil ikke barna få noen hjelp fra den norske ambassaden i Egypt.

Grunn: Faren, som er bosatt i Gildeskål i Nordland, har søkt om familiegjenforening for dem. Siden barna ble kidnappet før de klarte å komme til en norsk ambassade for å få familegjenforeningen i orden, betraktes de som uvedkommende for den norske stat.

Den fortvilte faren får stadig telefon fra sine gråtende barn i fangenskap, som trygler ham om å betale så de kan bli satt fri.

– Ingen tilknytning til Norge

– Disse har ikke noen tilknytning til Norge i henhold til regelverket. De har så vidt jeg forstår, en søknad inne om familiegjenforening. Men det er ikke tilstrekkelig til å oppfylle kravet om tilknytning. Dermed er dette dessverre en sak vi ikke kan involvere oss i.

Det sier Utenriksdepartementets pressevakt Frode O. Andersen til ABC Nyheter.

Venner av den eritreiske flyktningen Bieday Rezene Hambeer har skaffet de 50.000 dollar som banditter har krevd for å frigi hans fire kidnappede barn fra fangenskap på Sinai-halvøya i Egypt.

Førstkommende lørdag skal utvekslingen ifølge avtalen skje. Om det lykkes, kan de fire torturerte og drapstruede barna havne i ny fare dersom ingen tar seg av dem.

Les også: Turister bortført i lovløse Sinai

Norge overlater til dikaturstat

Onsdag ba vennegruppa i Gildeskål den norske ambassaden i Kairo om hjelp til å ta imot barna. I en epost samme dag slår ambassaden fast at den dessverre ikke har anledning til å engasjere seg i saken.

«Dette er et ansvar som ligger hos de kidnappedes egen stat, i dette tilfellet Eritrea, hos de stater hvor kidnappingen skal ha funnet sted og i den eller de stater hvor kidnapperne hører hjemme. Det vil derfor være naturlig å henvende seg direkte til disse lands myndigheter», skriver den norske ambassaden i en epost til flyktningekonsulent Jeremiah Williams i Gildeskål kommune.

Les også: Kidnappede dansker ble frigitt i Somalia

Farens venner i Gildeskål reagerer på at ambassaden henviser saka til barnas hjemland, Eritrea. Landet er ett av verdens verste diktaturer. Barna kunne ikke komme lovlig ut derfra, men måtte smugles ut.

– Ambassaden henviser også til Sudan eller Egypt. Det som er hevet over enhver tvil, er at dette dreier seg om en svært alvorlig kriminalsak. Skal man tro kidnapperne, er barna i Egypt. Da er det en egyptisk kriminalsak som egyptisk politi må følge opp, sier Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

– De blir fritt vilt

– Hvis vi er heldige lørdag og de blir satt fri, er barna trygge hvis noen vil beskytte dem. Hvis ingen tar ansvaret, blir de fritt vilt for banditter, sier Heidi Meland i vennegruppa i en kommentar.

– På vår side prøver vi ved hjelp av venners venner og kjente å skjule dem inntil vi får saken klarert og ungene overført til Norge. For Egypt er de illegale, sier Meland.

Ambassaden uttrykker stor forståelse for den vanskelige situasjonen, og har formidlet kontakt til FNs høykommissær for flyktninger i Egypt. Dersom barna kommer til ambassaden for å fremme søknadene om gjenforening med sin far, vil de bli tatt imot, skriver ambassaden i en epost.

Ett eller annet sted her: Lovløshet herjer på Sinai-halvøyas nordlige deler. Kidnappere har enorme ørken- og fjellområder å skjule sitt bytte i. For nordmenn er Sinai mest kjent for bade-stedene lenger sør og vest.


Vis Sinai peninsula i et større kart

Les flere nyheter

Populært