Meny

Ber ikke om vurdering av sin habilitet:

Faremo ansetter trolig venninnens ektemann

- Jeg er habil til å behandle ansettelse av Tor Saglie, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) om venninnens ektemann. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisministeren hentet inn Tor Saglie som øverste fungerende embetsmann i departementet, uten å hente inn en vurdering av habiliteten sin, skriver VG Nett.

Habiliteten til justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) kan komme i hardt vær når hun nå skal utnevne en ny øverste embetsmann, departementsråd, i sitt departement.

VG Nett anklager i dag Grete Faremo for å lede  Justisdepartementet som en «familiebedrift».

Faremo har konstituert ektemannen til sin nære venninne Tove Strand, Tor Saglie, som departementsråd, og vil trolig gi ham fast ansettelse.

Det skjer uten at Faremo har bedt Justisdepartementets lovavdeling å vurdere om hun er inhabil, slik det blir anbefalt i tvilstilfeller.

Beslutningen om ikke å konsultere lovavdelingen står ved lag, får ABC Nyheter bekreftet i Justis- og beredskapsdepartementet.

Innen Ap-familien

Fra før er Tor Saglies stesvigersønn, Eirik Øwre Thorshaug (Ap), statssekretær hos justisminister Grete Faremo. 

Thorshaug er gift med Ap-statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet. Hun er datter av Saglies kone, den forhenværende Ap-politikeren Tove Strand, fra hennes ekteskap med Rune Gerhardsen (Ap).

Les også: Faremo erklærte seg inhabil når det gjelder politisjefen

Helt etter boka?

Hva skal til for at Faremo finner det nødvendig å vurdere sin habilitet hos lovavdelingen?, spør ABC Nyheter.

Justisdepartementet viser til jussprofessor Hans Petter Gravers lærebok i forvaltningsrett som begrunnelse for at det var overflødig for Faremo å be om en vurdering av sin habilitet i denne ansettelsessaken.

Der viser Graver imidlertid til forvaltningslovens paragraf 6-2, som sier det kan være problemer med habiliteten når en sak kan være til fordel for noen man har nær personlig tilknytning til.

VG dokumenterer hvor tett vennskapet mellom Tove Strand og Grete Faremo er:

«Tove er en god samtalepartner og har et sunt perspektiv på ting. Men først og fremst er hun en god venn», sa Faremo da hun ble spurt om Strand i Aften i 2007.

I mange år har de også vært del av samme kvinnenettverk på omtrent ti personer, som har spist frokost sammen en gang i måneden.

Les også: Også utenriksminister Støre har hatt problemer med kritikk mot habiliteten hans

Føler Faremo seg unntatt?

Graver skriver også at statsråder er unntatt fra habilitetsreglene i loven, i saker som blir besluttet i regjering. Ansettelse av departementsråd besluttes av Kongen i statsråd.

Påberoper Faremo seg dette unntaket for habilitetskrav?

– Statsråden har vurdert sin egen habilitet. Og svaret er det samme til deg som til VG i dag, svarer departementets kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen, og sier:

«Jeg er habil».

Egnet til å svekke tilliten?

Læreboka til Graver som departementet bygger sine vurderinger på, slår fast at inhabilitet kan oppstå også om en avgjørelse er riktig, men hvor forholdene er egnet til å svekke tilliten.

Ifølge Graver skal Faremo vurdere om hun er inhabili når en sak kan være til fordel  for noen man har nær personlig tilknytning til. Og uansett om et vedtak er riktig, skal habilitet vurderes når det er egnet til å svekke tilliten. Hvordan kan Faremo avvise disse momentene?

Heller ikke dette spørsmålet fra ABC Nyheter ønsker Justis- og beredskapsdepartementet å besvare.

Les også: Bjarne Håkon Hanssen var stolt over å gi 30 mill. til organisasjonen der kona jobbet

Smith mot Faremos vurdering

En annen ekspert på forvaltningsrett, jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo, kommer med følgende vurdering til VG Nett:

– Er det slik at Faremo er en nær venn av kona til departementsråden, så bør Faremo få vurdert sin habilitet.

Han sier at habilitetsreglene gjelder uansett om Faremo bestemmer seg for å ansette Saglie - eller om hun skulle velge en annen departementsråd.

Les flere nyheter

Populært