Meny

Opprørerne hevder å skutt ned jagerfly i Syria

Røyk stiger opp fra sentrum av Aleppo torsdag. Kampene i og rundt Aleppo pågår fortsatt, og opprørerne hevder at de har skutt ned et jagerfly. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske opprørere sier at de har skutt ned et av regimets jagerfly i Idlib-provinsen nordvest i landet. Samtidig anklager Human Rights Watch (HRW) regimet for krigsforbrytelser.

Opprørerne i Martyrbrigaden forteller i en uttalelse at flyet ble skutt ned i nærheten av byen al-Thayabiya i Idlib-provinsen, der motstanden mot Bashar al-Assads regime er sterk.

I et videoklipp som ble vist på TV-kanalen Al Arabiya kan man se røyk på himmelen og en pilot som angivelig skyter seg ut av flyet i fallskjerm. Et kamphelikopter sirklet i området for å lete etter piloten.

Hvis opplysningene stemmer, er det en markant framskritt for opprørerne, som til stadighet har påpekt at regimets luftherredømme skaper store problemer og påfører dem omfattende tap.

Mandag hevdet opprørerne at de skjøt ned et helikopter i hovedstaden Damaskus. Regimet bekreftet at helikoptret gikk i bakken, men nevnte ikke opprørerne.

Ødelegger fly og helikoptre

Opprørerne har gått til angrep på flere militærflyplasser de siste dagene og opplyste torsdag at de har ødelagt flere helikoptre og jagerfly.

I separate angrep på flyplassene Taftanaz og Abu al-Zouhour i Idlib-provinsen skal flere enn seks jagerfly og minst fem helikoptre ha blitt ødelagt.

Les også: - Over 20 drept utenfor Damaskus

Regimestyrker bombarderte området rundt flyplassene torsdag, ifølge aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som er basert i London.

Natt til torsdag demonstrerte opposisjonelle i provinsene Idlib og Aleppo i nord, så vel som de sentrale provinsene Hama og Homs.

I et intervju med den regimevennlige TV-kanalen al-Duniya onsdag sa president Assad at hans styrker trenger mer tid for å slå ned opprøret.

– Bakeriangrep er krigsforbrytelser

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) slår samtidig fast at regimets angrep på bakerier i Aleppo-provinsen er for krigsforbrytelser å regne.

Ifølge HRW har regimet bombet og beskutt minst ti bakerier i provinsen i løpet av de tre siste ukene.

– Angrepene er hensynsløse og følger et mønster som tyder på at regimet har hatt sivile som mål. Det er krigsforbrytelser å angripe sivile, heter det i pressemelding fra HRW.

Les også: Russland med Syria-advarsel mot Vesten

En rekke sivile er blitt drept eller lemlestet i angrepene på bakeriene, opplyser HRW, som har etterforskere på bakken i Aleppo-provinsen. De har besøkt seks av de aktuelle bakeriene og intervjuet øyenvitner.

– Ikke tilfeldige angrep

Et av de blodigste angrepene var rettet mot en brødkø i Qadi Askar-distriktet i Aleppo 16. august. 60 personer ble drept og flere enn 70 såret, ifølge lokale sykehusregistre.

– Hver dag stiller innbyggerne i Aleppo seg i kø for å skaffe brød til familien. Mange av dem blir rammet av splinter fra bomber og granater, sier nordmannen Ole Solvang til nyhetsbyrået AFP.

Solvang er HRW-etterforsker og returnerte nylig fra Syria.

– Det er ikke tilfeldig at ti bakerier er angrepet. Regimet tar ikke hensyn til sivile, det er heller sterke indikasjoner på at sivile i stedet er mål, slår Solvang fast.

Matmangel i flyktningleir

Flyktningstrømmen fra Syria ser ikke ut til å avta, og Redd Barna forteller nå at forsyningene i leirene i nabolandene er i ferd med å ta slutt.

Zaatari-leiren like over grensen til Jordan er overfylt av desperate mennesker som nå mangler de mest grunnleggende tjenester som mat og helsestell, advarer hjelpeorganisasjonen, som ber om mer penger.

Leiren ble bygget i forrige måned og er beregnet på 500 personer, men huser nå nesten 20.000 mennesker. Rundt 3.300 nye flyktninger ankommer daglig.FN regnet tidligere med at rundt 200.000 vil ha flyktet fra Syria innen utgangen av året, men antall flyktninger har allerede passert dette tallet.


Les også: Trist id for syriske barn

Les flere nyheter

Populært