Meny

Stoltenberg avviser boring på Nordpolen

Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix Foto: Ntb Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser kontant muligheten for oljeboring i Arktis etter at regjeringskollega Ola Borten Moe (Sp) onsdag åpnet for dette.

Det var under oljemessen ONS i Stavanger at olje- og energiminister Ole Borten Moe i en debatt sa at det gradvis vil bli gitt tilgang til nytt areal på norsk sokkel.

– Jeg ser ingen grunn til å stanse det. Norges grenser går nesten opp til Nordpolen, sa statsråden.

Borten Moe varslet deretter i Stavanger Aftenblad at han håpet å presentere en plan for å lete i områdene i Arktis i en stortingsmelding til neste år.

Statsminister Jens Stoltenberg sier til VG torsdag at dette ikke er aktuell politikk.

– Regjeringens politikk ligger fast. Den kommer til uttrykk i petroleumsmeldingen og forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten, og innebærer ikke at det åpnes for oljeboring på Nordpolen, sier Stoltenberg.

Også regjeringskollega SV reagerte kraftig på Borten Moes utspill. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell slo fast at olje- og energiministeren bare kunne glemme ønsket.

– SV vil ikke være en del av en regjering som borer etter olje i områdene mot Nordpolen. Det er ikke rødgrønn politikk. Det blir heller ikke rødgrønn politikk, sa han til Aftenposten.

Bellona-leder Frederic Hauge kalte Borten Moe for en «oljeekstremist».

– Vår oppfordring er at Borten Moe bør flytte til Nordpolen og bo sammen med julenissen hvis han tror det ikke er konflikt mellom olje og miljø i disse områdene, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Les flere nyheter her

Populært