Meny

Lekdommere vil ikke møte i retten

Lekdommere vil ikke møte i retten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere lekdommere ber om å få slippe å møte i retten. Mange skylder på at de har bestilt tur til Syden.

– Vi opplever et press på lekdommersystemet, der stadig flere ber seg fritatt, sier sjef for Frostating lagmannsrett, førstelagmann Aage Rundberget til Adresseavisen.

Er man oppnevnt som lekdommer i tingretten eller lagmannsretten, plikter man å møte.

Det skal være tungtveiende grunner til å slippe å møte som lekdommer. Fritaksgrunn er normalt sykdom eller presserende arbeid.

– Vi opplever at grensene for å slippe å møte, blir strukket. Noen sier de har bestilt tur til Syden, andre skal på jakt, mens atter andre rett og slett ikke ønsker å bruke dager og uker på arbeid i retten, forteller domstolslederen.

– Vi er tidlig ute med å trekke lekdommere, og vi gir nok flere fritak enn vi burde. Likevel opplever vi stor pågang fra lekdommere som helst vil slippe å møte, sier Rundberget, som tror betingelsene bør bli bedre.

Les også: - Meddommer krevde dødsstraff

Fra 2008 ble lekdommere som har arbeidsinntekt og som ikke blir trukket i lønn, fratatt den daglige godtgjørelsen på 250 kroner. Dermed er det bare studenter og pensjonister får godtgjørelse, og den er fortsatt på bare 250 kroner dagen.

– Skal man gjøre det mer attraktivt å gjøre tjeneste som lekdommer, bør godtgjørelse til alle gjeninnføres. 250 kroner var for fem år siden lavest i hele Skandinavia, sier Tor Langbach, direktør for Domstoladministrasjonen.

Les flere nyheter

Populært