Politiet måtte prioritere psykiatrioppdrag 22. juli

Mens Breivik kjørte fra Oslo gjennom Bærum til Utøya i denne bilen var en av tre patruljebiler i Asker og Bærum politidistrikt opptatt med et psykiatrioppdrag. (Foto: Overvåkningskamera, Hammersborggata Oslo)
Mens Breivik kjørte fra Oslo gjennom Bærum til Utøya i denne bilen var en av tre patruljebiler i Asker og Bærum politidistrikt opptatt med et psykiatrioppdrag. (Foto: Overvåkningskamera, Hammersborggata Oslo)

– I altfor mange tilfeller må politiet ta transporten av psykisk syke, sier politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Færre rene transportoppdrag

Av de 405 psykiatrioppdragene i Asker og Bærum politidistrikt 2011 var 55 oppdrag som politiet senere fakturerte helsevesenet for, fordi det var snakk om rene transportoppdrag.

- Det hender at helsevesenet ber om vår bistand i slike oppdrag uten å vurdere situasjonen, uten å gjøre en trusselvurdering. Så sender vi en patrulje og så viser det seg at det er et rent transportoppdrag uten behov for politiet. Da kan vi fakturere helsevesenet for det.

- Men selv om vi får penger for dette, er ikke det en god løsning for oss. Vi vil bruke våre ressurser til politiarbeid. Dette legger beslag på en av våre patruljer og vi har ikke så mange patruljer ute av gangen, forklarer Stig Wettre-Johnsen.

Han legger til at det har blitt en bedring den senere tiden når det kommer til slike rene transportoppdrag:

- Det hender ikke like ofte som før at vi blir «misbrukt» på denne måten, sier politioverbetjent Stig Wettre-Johnsen i Asker og Bærum politidistrikt til ABC Nyheter.

Én av de tre patruljebilene som var i tjeneste i Asker og Bærum politidistrikt på ettermiddagen 22. juli i fjor, var opptatt med et psykiatrioppdrag mens Breivik kjørte gjennom Bærum på vei til Utøya.

Ifølge politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum politidistrikt var psykiatrioppdraget på det skjebnesvangre tidspunktet ikke egentlig et oppdrag for politiet.

Det er i de tilfellene der pasienten regnes som farlig for seg selv eller andre at helsevesenet kan kalle politiet inn for assistanse, har Politidirektoratet tidligere bekreftet overfor ABC Nyheter.

- Vi skjønner at vi må ta de verste tilfellene, men dette oppdraget var ikke blant de verste, sier politimester Veiding til ABC Nyheter.

- I altfor mange tilfeller må politiet ta transporten. Helsevesenet kunne med fordel ha et transporttilbud til slike pasienter, mener politimesteren.

Tok seg av psykisk syk

Tragedien 22. juli i fjor viser hvordan det kan få alvorlige konsekvenser at politiet er bundet opp i slike oppdrag.

Mens en rapport fra det lokale helseforetaket Vestre Viken viser at det 22. juli klokken 15.00 var 27 ambulanser på vakt, var en av tre patruljebiler i Asker og Bærum politidistrikt i to og en halv time opptatt med en psykisk syk person. Da patruljen til slutt ble frigitt var det fordi den ble avløst av to politistudenter.

I mellomtiden hadde Breivik kjørt gjennom Bærum på vei til Utøya.

- Bruker man politiets ressurser til psykiatrioppdrag, så betyr det at man binder opp en ressurs som dermed ikke kan få gjort politiarbeid, sier leder for fellesoperativ seksjon i politidistriktet, Stig Wettre-Johnsen, til ABC Nyheter.

– Helsepersonell bedre

Også han etterlyser at Helse Sør-Øst finner en løsning som gjør helsevesenet mindre avhengig av politiet i slike saker.

Politioverbetjent Wettre-Johnsen mener det er uheldig at helsevesenet ringer politiet når trenet helsepersonell kan løse situasjonen på en bedre måte:

- Man bruker brannvesen til brannoppdrag og burde bruke helsevesenet, ikke politiet, til helseoppdrag. Andelene av politibistand bør bli mindre, sier Stig Wettre-Johnsen til ABC Nyheter.

- I mange tilfeller burde man heller hatt en psykiatrisk ambulansetjeneste som virkelig løser situasjonen, fortsetter han.

Ingen planer om transporttilbud

Oppdraget 22. juli var ett av totalt 405 psykiatrioppdrag politidistriktet rykket ut på i 2011. Politiet i Asker og Bærum rykker altså daglig ut på slike oppdrag.

Men det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst har ingen planer om å opprette et eget transporttilbud til psykiatriske pasienter.

- Verdige og faglige gode transportordninger for alle pasientgrupper er et hovedanliggende i Helse Sør-Øst, men vi har ikke besluttet å etablere egen ambulansetjeneste for denne pasientgruppen og har heller ingen planer om dette, sier Anne Aasen, spesialrådgiver i Helse Sør-Øst, til ABC Nyheter.

Les også: Bombemannens ensomme ferd

- Kapasiteten vesentlig redusert

Etter å ha plassert bomben i regjeringskvartalet 22. juli 2011 kjørte Anders Behring Breivik langs E18 til Sandvika i Bærum. Der tok han av og fortsatte kjøreturen langs E16 over Sollihøgda mot Utøya.

Etter eksplosjonen ringte operasjonsleder i Asker og Bærum politidistrikt til oslopolitiet for å tilby bistand. Tilbudet ble avslått, men hun fikk vite om vitneobservasjon av en bil med kjennemerke VH24605; bilen Breivik brukte fra Oslo til Utøya.

I 22. juli-kommisjonens rapport kommer det frem at to av de tre patruljebilene til politidistriktet som var i tjeneste fredag ettermiddag 22. juli 2011, var opptatt med andre oppdrag da Breivik kjørte gjennom Bærum på vei til Utøya.

De fikk beskjed om å avslutte oppdragene, men dette skjedde ikke, og kommisjonen konkluderer med at «den mobile observasjonskapasiteten i Asker og Bærum ble vesentlig redusert».

Den ene av disse to patruljebilene var altså opptatt med et psykiatrioppdrag.

- Ifølge vår logg fikk vi melding om dette vi nå kaller et psykiatrioppdag klokken 15.04. Klokken 15.22 var vår enhet på stedet for å se på hva slags forhold det var, forklarer politimester Veiding.

- Det er da man konstaterer at det er et psykiatrioppdrag. Det er ikke en kriminell, men en person med en psykisk lidelse. Da er rutinene at vi må være til stede til personen er overført til helsevesenet.

Han forklarer videre at politiet må få tak i en lege, som kan vurdere situasjonen. Legen avgjør at pasienten må legges inn.

- Psykiatrien har ikke egne transporter. Derfor måtte vi transportere pasienten til sykehus.

I nesten 2,5 timer forsøkte politiet å overføre oppdraget til helsevesenet:

- På dette tidspunktet hadde vi begynt å få flere mannskaper på jobb. To studenter ble sendt ut og kjørte vedkommende til sykehuset.

- Klokken 17.50 ble patruljen dermed avløst og kunne kjøre til Utøya, forteller Veiding.

Dette skjedde lenge etter at operasjonsleder hadde bedt patruljebilen om å frigjøre seg.

- Det er ikke uvanlig at slike oppdrag tar lang tid. Vi vil jo gjerne at dette skal gå så raskt som mulig. Men i prinsippet er vi pliktige til å bistå. Og siden det ikke finnes noen transportmuligheter for slike pasienter i helsevesenet, må vi ta det, sier Veiding.

- Benytter politiet av og til

I Helse Sør-Øst benyttes den ordinære ambulansetjenesten i transport av alle pasienter, opplyser det regionale helseforetaket til ABC Nyheter.

- Våre helseforetak og sykehus har arbeidet aktivt for å skape gode forhold for de ekstra sårbare transportsituasjoner mennesker med psykiske lidelser kan oppleve.

- Ambulansemedarbeidere blir skolert i ulike problemstillinger og man tar også med personell fra psykisk helsevern som bistand ved ekstra behov, sier spesialrådgiver Anne Aasen i Helse Sør-Øst.

Hun forteller videre at også det som kalles ambulante akutt-team tar noen transportoppdrag av psykisk syke.

- Det er naturlig nok av og til også nødvendig å benytte politiets kompetanse i transport innen psykisk helsevern, sier Aasen.

Men dette er ikke et bilde politimester Veiding kjenner seg igjen i:

- Det er i realiteten veldig ofte politiet som må ta disse oppdragene. I altfor mange tilfeller må politiet ta transporten, sier han.

- I dette tilfellet var det et menneske som ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Da ble en politiressurs bundet opp til man ble avløst av rette instans, som er helsevesenet, sier politioverbetjent Stig Wettre-Johnsen.

- Mange av våre oppgaver kan ikke løses av andre, da er det uheldig at våre ressurser bindes opp til andre oppgaver som ikke må utføres av politiet, fortsetter han.

Misnøye i 17 av 27 politidistrikter

Situasjonen i Asker og Bærum politidistrikt er ikke unik.

En undersøkelse fra 2010 viser at 17 av 27 politidistrikt mener psykiatrioppdrag binder opp politiressurser unødvendig og at det spiser av den akutte politiberedskapen.

- Det kan være veldig ressurskrevende, men vi kan ikke overlate disse pasientene til seg selv, vi må gi et tilbud når vi blir bedt om det, sier politioverbetjent Wettre-Johnsen til ABC Nyheter.

Les mer:

Psykiatrisk ambulanse hedret med pris

Sa nei til «psykebil»

Helsesuksess treneres

Tar ikke ansvar

Norge kan lære av Bergen

Politiet må forbryte seg mot psykisk syke

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:44 Voldsomme demonstrasjoner stenger Santiagos T-bane04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person
Siste nytt
04:44VerdenVoldsomme demonstrasjoner stenger Santiagos T-bane04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person
Populært