Meny

- Monsterskjelv kan ta livet av 320.000 mennesker

Strandede passasjerer tuller seg inn i tepper i forkant av en kjølig kveld i en park i Yokohama nær Tokyo, etter at et stort jordskjelv rammet det østlige Japan. Foto: AP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans regjering la onsdag frem et verstefallsscenarie der det advares om at et monsterskjelv i Stillehavet kan ta livet av over 320.000 mennesker, og stille fjorårets tsunamikatastrofe i skyggen.

Anslagene for Tokyo er basert på et katastrofescenario. Man ser for seg at et kraftig undersjøisk skjelv på omkring 9,0 på Richters skala utløser en enorm tsunami som rammer den japanske kysten sør for Tokyo, melder AFP.

I regjeringens hypotetiske katastrofe rammer skjelvet nattestid om vinteren, og sterk vind bidrar til å utløse 34 meter høye bølger som feier vekk ofre mens de sover.

Mange av de anslagsvis 323.000 ofrene vil drukne under tsunamien, knuses av fallende gjenstander eller stryke med under branner utløst av katastrofen, heter det.

11. mars i fjor rammet et jordskjelv på 9,0 den seismisk aktive delen av Japan tidlig om ettermiddagen. Skjelvet utløste tsunamibølger som nådde 20 meters høyde.

Omkring 19.000 mennesker mistet livet eller er fremdeles savnet. Tsunamien rammet også atomkraftverket Fukushima Daiichi, og førte til nedsmelting av reaktoren og den verste atomkatastrofen på en generasjon.

– Så lenge vi lever i Japan kan vi ikke avvise muligheten for et enormt jordskjelv og tsunami, sier landets minister for kriseberedskap, Masaharu Nakagawa, til media onsdag.

Les også: Isaac på vei mot New Orleans

Rapporten tar sikte på å tegne opp et verstefallsscenarie og hjelpe myndighetene skjerpe sin katastrofeberedskap.

Et anslag i 2003 antok tap i størrelsesorden 25.000 mennesker, men her så man for seg et mindre kraftig jordskjelv på 8,4 som ville ramme et mindre område.

Det mest dødbringende skjelvet i Japans historie rammet Kantoregionen i 1923, og tok livet av minst 100.000 mennesker.

Les flere nyheter

Populært