Rettssaken mot Anders Behring Breivik:- Det er fare for gjentakelse

- Det er fare for gjentakelse
- Det er fare for gjentakelse
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommernen mener terroristen ikke var psykotisk da 77 mennesker ble drept 22. juli. Tingretten mener også at det er fare for gjentakelse hvis Breivik skulle slippe ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Fagdommer Arne Lyng påpeker at dommen på 21 års forvaring er i samsvar med aktoratets sekundære påstand, og fremhever at Breivik er tilregnelig etter tingrettens mening.

Han sier også at terroristen virket opphisset da han snakket om sine ønsker om å drepe flere og særlig i forhold til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland som han ønsket å halshugge på Utøya.

- Grusomhetene savner sidestykke i norsk historie, sier han og sier at Breivik også vil være en svært farlig mann etter at forvaringstiden opphører.

Lyng mener samfunnet må benytte seg av det maksimale vern som loven gir adgang til. Han sier også at tiltaltes tilståelser ikke blir tillagt noen vekt.

Utenfor rimelig tvil

For det første sakkyndigparet i terrorsaken, psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, var også dommen et stort faglig tilbakeslag. De ønsket fredag ikke kommentere dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men rettens begrunnelse for å helt se bort fra deres rettspsykiatriske rapport, er nå gjennomgått av dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

Hun la vekt på at de to manglet alternative tolkninger av sine observasjone, og sier at Breiviks tankeverden kan forstås ut fra den kulturelle høyreekstreme subkultur han skal ha tilhørt på ulike nettfora.

- Retten mener tiltalte ikke har hatt subkulturelt upassende og umulige vrangforestillinger, sier Arntzen.

- Beviskravet for tilregnelighet er oppfylt i denne saken ut over rimelig tvil, oppsummerer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Arntzen sier også at de vinner det vanskelig å forene den målrettede og utholdende drepingen han utfører på Utøya med diagnosen paranoid schizofren.

- Rettspsykiaterne er enige om at tiltalte er et særtilfelle, oppsummerer likevel dommer Arntzen de ulike vurderingene fra de sakkyndige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun kaller også tiltaltes symbolbruk og uniformshang som "infantil".

Retten retter også kritikk mot Den rettsmedisinske kommisjon som ikke hadde presentert sine kritiske vuderinger av Huby og Sørheims rapport, og mener at bemerkningene ikke var mer alvorlige enn det som ble den andre erklæringen til del.

- Retten legger ikke avgjørende vekt på at kommisjonen bare hadde skriftelige bemerkninger til én av de to erklæringene, sier Arntzen.

I forhold til en eventuell anke fra påtalemyndighetens side er nettopp begrunnelsen for hvorfor Breivik ikke finnes psykotisk, svært viktig.

Etter fredagens dom må aktoratet nå vurdere en anke. De hadde lagt ned påstand om at Breivik var utilregnelig, basert på at det var sådd tilstrekkelig tvil om dette.

I dommen sås det riktig nok ikke tvil om aktoratets lovforståelse, men tingretten vurderer bevisene i saken annerledes enn påtalemyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Arntzen startet med å gå gjennom forarbeider, lovtekster og annet knyttet til det å erklære en kriminell for psykotisk og dermed utilregnelig.

Tingretten har vurdert beviskravene for å kunne finne Breivik tilregnelig. Disse kravene er ikke så sterke som normale beviskrav i skyldsspørsmålet i en straffesak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Straffen har et soningselement som gjør det mulig for domfelte å gjøre opp for seg, sier Arntzen som advarte mot "å frata lovbrytere skyldevne ved en uberettiget sykliggjøring av deres sinn".

Hun sier det er uheldig å overføre lovbrytere til tvunget psykisk helsevern som ikke åpenbart har behov for det.

- Tiltaltes eget ønske kan derimot ikke vektlegges, sier hun og viser til at Breivik selv ønsker å bli straffet som tilregnelig.

Hun gikk så inn på de ulike sakkyndigerapportene.

Det første paret med psykiatere, Torgeir Husby og Synne Sørheim, mente Breivik var psykotisk på gjerningstidspunktet og diagnostiserte ham som paranoid schizofren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det andre paret med sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, mente Breivik led av personlighetsforstyrrelser, men at han ikke var psykotisk 22. juli og heller ikke under deres observasjon.

Om Husby og Sørheims rapport sier Arntzen at det er tvil om kriteriene de har brukt for sin diagnose.

Det er særlig punktet om Breivik har vedvarende bizarre vrangforestillinger som kritiseres, blant annet det at Breivik mener å være med i en borgerkrig, og ha et ansvar for å berge alle - en rolle som også skal være tildelt ham av Knights templar.

Arntzen etterlyser en tolkning av Breiviks syn ut fra den høyreekstreme subkultur som han er en del av, og viser til at det finnes folk som deler hans verdensbilde.

De to sakkyndige har også vektlagt intensiteten i Breiviks krigsterminologi og at han reagerte på omtalen av vold og at han ble motivert av voldstanker og ikke ideologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tiltaltes uttalelser kan forstås i en politisk kontekst, sier Arntzen som samtidig understreket at Breivik har planlagt ugjerningene alene.

Hun sier også at det ikke er helt umulig å forstå bruken av ekstrem vold for å oppnå et politisk mål, og at dette derfor ikke trenger å være en vrangforestilling.

Arntzen sier at dommerne savner alternative tolkninger av de observasjonene som de to sakkyndige Husby og Sørheim gjorde av Breivik.

Retten mener heller ikke at Breivik har brukt nyord, såkalte neologismer, som også er et av kriteriene i forhold til en diagnose som psykotisk.

- Retten merket seg at tiltalte gråt av sin egen propagandafilm, sier Arntzen.

Men hun sier at dette ikke trenger å tyde på en affektavflatning, og viser til Aspaas og Tørrissens beskrivelser av Breivik begrensede følelsesreaksjoner: "De vurderes ikke å være av den type som assosieres av alvorlige personlighetsforstyrrelser".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om funksjonssvikten etter at Breivik flyttet hjem til moren (i 2006), følger dommeren også Tørrissen og Aspaas sine vurderinger - at dette ikke var et symptom på psykose.

Retten avviser ikke at Breivik kan ha lidd av spillegalskap i perioden og hadde en uvanlig tilknytning til moren.

Arntzen kommer på dette punkt med en mild kritikk av det andre paret sakkyndige. Hun sier at det hadde vært fordel om Aspaas og Tørrissen hadde innhentet opplysninger fra moren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men den avvikende adferden kan forstås ut fra hans personlighet, sier Arntzen som også viser til forretningsdriften som baserte seg på salg av falske vitnemål og forsøkene på å handle diamanter i Liberia.

At Breivik lar seg korrigere og kan moderere sine utsagn, tolker også dommeren slik at det ikke er snakk om en psykose.

Om Knights Templar slår hun fast at etterforskningen ikke har funnet forhold som sier at en slik organisasjon eksisterer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aspaas og Tørrissen mener at Breivik har visst at Knights Templar ikke har eksistert og er hans eget fantasiprodukt.

- Retten mener tiltalte kan ha hatt ulike grunner for å fastholde Knights Templars eksistens, sier Arntzen og mener det blant annet kan være for å tiltrekke seg medlemmer i fremtiden og opprettholde en følelse av frykt i befolkningen.

At andre rådgivende og behandlende medisinsk personell ikke har funnet Breivik psykotisk, mener retten støtter opp om Aspaas og Tørrissens synspunkter.

Dommer Arntzen viser til at flere av samtalene som dette personalet i fengselet hadde med ham også fant sted før Husby og Sørheim avga sin rapport og før han fikk tilgang på media.

Hun omtaler ikke at dette personalet har som hovedoppgave å vurdere selvmordsfare hos den fengslede.


Les også:

Vurderer nå en anke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik ville ha plaster til fingeren sin

Breivik gråt av egen PR-film

Psykiater: Ytre sett ser Breivik litt stolt ut

Slik skal Breivik bo

Sikkerheten rundt Breivik vil koste 30.000 kroner i døgnet

Fengselet vil gi Breivik kontakt med andre innsatte

- Breivik er absurd og ubegripelig

Lippestad: - Jeg har endret syn på Breivik

Seks av ti rettssakkyndige mener Breivik er tilregnelig

Les alt om 22. juli i ABC Nyheter