Kaster mat for 1000 milliarder - hvert år

BORTKASTET: Det kastes enorme mengder fullt spiselig mat i verden, og Norge er med på å bidra til galskapen. (Foto: NTB scanpix)
BORTKASTET: Det kastes enorme mengder fullt spiselig mat i verden, og Norge er med på å bidra til galskapen. (Foto: NTB scanpix)

40 prosent av all maten USA produserer havner i søpla hvert eneste år, og vi nordmenn er ikke stort bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å illustrere det ytterligere; hvert år kaster innbyggerne i USA mat til en verdi tett opp mot et norsk statsbudsjett.

De sørgelige tallene stammer fra en fersk rapport, ført i pennen av miljøvernorganisasjonen Natural Resources Defence Council (NRDC).

Kunne brøfødd millioner

Ifølge rapporten forsvinner enorme mengder mat under produksjon, lagring og distribusjon. Likevel er det forbrukerne selv som står for det største svinnet.

NRDC hevder amerikanske husholdninger kaster nærmere 25 prosent av all mat og drikke de kjøper. Det er mat og drikke som kunne brøfødd flere titalls millioner amerikanere, ifølge rapporten.

Les også: Islandsk vulkanutbrudd forårsaket sult

Råtner på rot

I den omfattende studien har man også sett på i hvilke matvaregrupper svinnet er størst, og aller verst står det til i frukt- og grøntavdelingen.

Over 50 prosent av all produksjonen av frukt og grønnsaker blir aldri fortært. Omtrent de samme tallene gjelder for sjømat, mens 38 prosent av kornprodukter som produseres i USA havner helt andre steder enn i magesekken, viser tallene fra NRDC.

Les også: Coca Cola kastes ut av Bolivia

Overflod også i Norge

Og hvis du nå tenker «typisk amerikanere», tro om igjen. Vi har mye å jobbe med her til lands også.

Ifølge matsvinnprosjektet ForMat kaster hver nordmann i snitt rundt 50 kilo mat i året. Det tilsvarer 25 prosent av all mat som blir omsatt årlig i Norge, skriver Aftenposten.

I den forbindelse kan det kanskje være greit å lese dette innlegget «Om å kaste mat».

Les også: En tredel av verdens mat blir til søppel

Les flere nyheter