Ga politiet IT-stryk flere ganger

BETENKT: Riksrevisjonens leder, Jørgen Kosmo, sier til NRK at han er skuffet over at politiet ikke tok IKT-anbefalingene mer seriøst. (Foto: NTB scanpix)
BETENKT: Riksrevisjonens leder, Jørgen Kosmo, sier til NRK at han er skuffet over at politiet ikke tok IKT-anbefalingene mer seriøst. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de 11 årene Ingelin Killengreen var politidirektør fikk politiets IT-løsninger stryk fra Riksrevisjonen hele seks ganger, men lite skjedde. Svakt, mener Jørgen Kosmo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisoren synes det er merkelig at politiet nedprioriterte å fornye kommunikasjonsutstyret. Spesielt ettersom kontrollorganet ved gjentatte tilfeller påpekte åpenbare mangler.

- Det er svakt, jeg må innrømme det, sier Jørgen Kosmo til NRK.no.

- Kan ikke si de ikke visste

Mangelfull IT-satsing og treg utbygging av nødnettet er noe av det som ble anbefalt politiet å prioritere. I 22.juli-kommisjonens rapport slås det fast at Anders Behring Breivik trolig ville blitt pågrepet tidligere dersom kommunikasjonsystemet innad i politiet hadde vært bedre.

- Dessverre er det ingen som kan si at de ikke har visst, for våre påpekinger har vært ganske konkrete, sier Kosmo til NRK.no.

Det samme slår 22.juli-kommisjonen fast gjennom sin kritikk av IKT-systemene til politiet, som i rapporten beskrives som «utdaterte». Kommisjonen slår dessuten fast at dette har vært et velkjent problem for både politiledelse og regjering i lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fullstendige 22.juli-rapporten kan du lese her.

De seks advarslene

NRK har samlet tilfellene hvor Riksrevisjonen de siste årene har gitt klare advarsler om IT-svikten i Politiet, uten at noe ble gjort.

2001:

Riksrevisjonen mener Politidirektoratet ikke har oversikt over hvilke datasystemer som brukes internt, samt at IKT-problemene som ble påpekt i 1998 fortsatt ikke er utbedret.

2005:

POD får et «avsluttende revisjonsbrev med merknader», der svakheter i IKT-bruken påpekes. Riksrevisjonen mener politiet mangler både risikoforståelse og gode reserveløsninger ved store og alvorlige hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2007:

Riksrevisjonen stiller spørsmål ved om POD har tilstrekkelig kontroll med Politiets data- og materialtjenestes virksomhet, og understreker samtidig hvor viktig det er å få på plass stabile og sikre løsninger.

2008:

Arbeidet med å få på plass nødnettet altfor sakte, mener Riksrevisjonen som skriver at de frykter konsekvensene for liv og helse. Det stilles også spørsmål ved om Justisdepartementet gjør nok for å hjelpe POD med å bedre IKT-situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2009:

IKT-arbeidet i POD får ny og glengende kritikk for mangel på et velfungerende system som sørger for effektiv og sikker informasjonsutveksling. Nødnettet er heller ennå ikke er på plass.

2010:

Tidligere nevnte mangler påpekes på nytt. Politiet får også kritikk for at de har for få folk på jobb når behovet for politiet er størst.

Les også: Politidirektør Øystein Mæland trekker seg

Killengreen får pepper

Mange har reagert på at Ingelin Killengreen, som ledet Politidirektoratet fra 2000 og frem til i fjor, fortsatt sitter tilsynelatende trygt som departementsråd i Fornyingsdepartementet.

Ifølge NRK har kilder, som tidligere var tilknyttet POD, sagt at Killengreen var direkte ansvarlig for den manglende IKT-satsningen og at hun heller ønsket å prioritere synlig politi.

Overfor VG har Killengreen innrømmet at datasystemene i politiet er for dårlige, men hevder det ikke var mulig å få et godt system på plass med de pengene politikerne bevilget til politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter