Meny

Tilbyr hurtig-hivtest for menn

En rapport som kom tidligere i år viser at omfanget av ubeskyttet sex blant menn som har sex med menn er betydelig. Nå skal et nytt tilbud få flere i denne gruppen til å teste seg. (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet årlige tilfeller av nye hivdiagnoser har mer enn fordoblet seg blant menn som har sex med menn.

I fjor ble det høyeste antall nydiagnostiserte tilfeller registrert blant menn som har sex med menn; da ble det funnet 97 nye tilfeller i Norge, melder Dagens Medisin.

Nå åpner Olafiaklinikken i Oslo et eget hurtigtesttilbud til menn som har sex med menn.

Hurtigtesten påviser antistoff mot HIV1 og HIV2, og gir svar etter ett minutt.

- Som et ledd i å forsøke å få ned tallene starer vi nå et tilbud som kun er rettet mot denne gruppen, sier Sindre Ringvik, assisterende seksjonsleder ved Olafiaklinikken, til Dagens Medisin.

Tilbudet er et samarbeid med Helsedirektoratet.

Forventer flere positive tester

Olafiaklinikken har i den ordinære driften rundt 25-30 personer som tester positivt for hiv i løpet av året. Men internasjonale erfaringer viser at når man starter opp med hurtigtesting vil man oppdage flere positive tester enn i normal drift, ifølge Ringvik.

- Sykepleierne som skal jobbe med dette er forberedt på at det kan komme positive tester. De sørger for at umiddelbare reaksjoner blir ivaretatt, og lager en oppfølgingsplan for pasienten, sier han.

Hurtigtesttilbudet vil også tilby screening for andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som ubehandlet øker faren for HIV smitte.

Les også: - Dette molekylet sprer hiv

Mye ubeskyttet sex

En rapport som kom tidligere i år viser at omfanget av ubeskyttet sex blant menn som har sex med menn er betydelig. Samtidig viser undersøkelsen at det er en betydelig andel av menn som har sex med menn som ikke tester seg for hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner ofte nok.

– I Europa regner vi med at de 20–30 prosentene som ikke selv er kjent med at de er smittet med HIV, står for over halvparten av all nysmitte til andre. Det er avgjørende at både helsetjenesten og menn som har sex med menn har høy bevissthet om hvor viktig testing er for å forebygge smittespredning, sa assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog i forbindelse med publisering av rapporten.

– Vi mener det er nødvendig å øke testaktiviteten, sa Guldvog videre.

Les også:

- Hiv kan utryddes på 30 år

Flere smittet av gonoré og syfilis

Hivsmittet kurert etter beinmargstransplantasjon

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Populært