Meny

- En fornærmelse mot våre døde kollegaer

Sørgende kvinner ved platinagruven. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streikende i Sør-Afrika raser over Lonmins ultimatum om å møte på jobb eller få sparken. - Kan skade landet internasjonalt, hevder generalsekretæren i Norsk Folkehjelp.

Etter at rundt 3000 arbeidere i platinagruvene i Marikana utenfor Johannesburg har streiket i ukesvis og 44 personer ble drept i opptøyer og av politiet, vil Lonmin nå tvinge de ansatte tilbake på jobb. Ultimatumet er: Kom på jobb mandag, eller få sparken.

Les også: Tvinger streikende gruvearbeidere tilbake til jobb

Dette falt ikke i god jord hos mange av arbeiderne. Ifølge BBC oppfatter de ultimatumet som en fornærmelse mot kollegaene som døde i opptøyene.

- En fornærmelse

- Å forvente at vi skal komme tilbake er en fornærmelse. Flere av vennene og kollegaene våre er døde, også forventer de at vi skal fortsette arbeidet, sier arbeideren Zachariah Mbewu til AFP.

Les også: Gruvearbeidere drept av politiet

Han forteller at arbeiderne vil komme tilbake når de har fått det de ber om. De krever at lønnen blir mer enn doblet, fra 4.000-5.000 rand til 12.500 rand.

Ifølge Lesiba Seshoka hos National Union of Mineworkers (NUM) er flere av arbeiderne klare for å  komme tilbake.

På mandag hadde rundt 27 prosent av de som skulle jobbet, møtt opp. Det skal imidlertid ikke være noen tegn på at gruvedriften nå er i gang igjen.

Påvirker over 30.000

Selv om 3.000 personer streiker, er dette langt ifra hele arbeidsstokken i gruvene. I tillegg til de nevnte 3.000, går streiken også utover 25.000 andre arbeidere og 10.000 entreprenører ved gruven.

Ifølge en uttalelse fra Lonmin, har politiet nå sørget for at det er trygt for arbeiderne å returnere til arbeidsplassene sine.

Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, forteller at gruvekonflikten i Sør-Amerika er svært alvorlig, og at den også kan komme til å skade landets omdømme internasjonalt.

- Har ikke ting på stell

- Konflikten gir et bilde av et land som ikke har alt på stell verken når det gjelder arbeidskonflikter, omfordeling av ressurser, konfliktløsing og politiets håndtering av sitt arbeid, sier hun til ABC Nyheter.

Hun forteller at landets innbyggere har lav tillit til politiet i utgangspunktet, noe som skyldes både korrupsjon og at de ikke synes kriminaliteten minker. Denne saken vil ifølge henne ikke hjelpe i så måte.

Hun hevder konflikten er nok et eksempel på at det også koker under overflaten i Sør-Afrika.

- Burde vært løst

- Arbeidskonflikten hadde pågått en stund og burde vært løst for lenge siden. Det sier noe om dårlig forhold mellom fagbevegelse og arbeidsgiverne, men også at det er intern uro i fagbevegelsen.

Hun påpeker at mange er frustrert og sinte både over manglende leveranser fra den nye regjeringen etter at demokrati ble innført og at lønn og arbeidsvilkår fortsatt er elendige for mange etter at apartheid falt.

President Jacob Zuma har erklært en ukes sørgetid etter massakren forrige uke. I samme periode vil det sørafrikanske flagget vaie på halv stang både innad i landet og internasjonalt.

Les mer:

Streikende sørafrikanere får ultimatum

Les flere utenriksnyheter

Les flere nyheter

Populært