Meny

Gratis p-plasser kan bli forbudt

NYE TIDER: Hvis forslaget om ny parkeringslov fra Samferdselsdepartementet går gjennom kan det blir slutt på gratis p-plasser i norske kommuner. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsdepartementet vurderer å gi kommunene rett til å pålegge kjøpesentre, butikker og arbeidsgivere å ta betalt for parkering.

Bakgrunnen for den potensielt nye parkeringsloven, som ligger ute på høring, er å redusere biltrafikken samt stimulere til økt bruk av kollektivtransport.

Går forslaget gjennom kan det bety at du må belage deg på å betale for parkering både når du skal på jobben, handle mat eller kjøpe møbler, skriver Tønsberg Blad.

- Brudd på grunnloven

Fylkestingsrepresentant Unni Hansson i Frp mener en slik lov vil være et overgrep mot private grunneieres rettigheter.

- Dette er brudd på grunnlovens paragraf 105, sier hun til avisa.

Hansson sier videre at hyppigere avganger og reduserte priser er en langt bedre resept, hvis økt bruk av kollektivtransport er målet.

Ifølge Samferdselsdepartementets forslag vil det være opp til den enkelte kommune og selv bestemme om de ønsker å innføre pålegget.

Les også: Funksjonshemmede kan miste gratisparkering

Varsler «sabotasje»

Loven vil i praksis bety at du må betale for å parkere utenfor enhver butikk som selger varer og tjenester i kommunen, forutsatt at det er flere en ti parkeringsplasser på arealet.

Det gjør kjøpmenn Tønsberg Blad har pratet med skeptiske. På handlesenteret Revetal i Re, er 700 gratis parkeringsplasser et viktig trekkplaster.

- Jeg kan ikke skjønne at de kan få dette forslaget gjennom, sier kjøpmann Martin Gran, som eier og driver dagligvareforretning på senteret.

Nå varsler han «sabotasje» dersom ordningen innføres i kommunen.

- Blir vi tvunget til å ta avgift, kan ikke kommunene bestemme prisen. Vi finner nok på en løsning, avslutter han.

Les også:

Lagde «enkle» parkeringsplasser for kvinner

Toåring bodde i bil på parkeringsplass i Sandefjord

Se også:

Dette må være årets dårligste parkering

Les flere nyheter her

Populært