Meny

Republikaner opprører med voldtektsutspill

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikaneren Todd Akin har skapt furore ved å hevde at kvinner som blir voldtatt, sjelden blir gravide. Utspillet i abortdebatten møter motstand også innad i partiet.

Den kristenkonservative Akin, som kjemper om en plass i Senatet for delstaten Missouri, snakket om sin fundamentale motstand mot abort da han søndag ble intervjuet av TV-stasjonen KTVI.

Heller ikke kvinner som blir gravide etter voldtekt må få ta abort, mener han.

– Etter det jeg forstår av leger, er graviditeter som følge av reell voldtekt svært sjelden. Under en voldtekt har kvinnekroppen måter å «stenge av systemet» på, sa Akin.

Må straffe gjerningsmann

Deretter sa han at dersom en kvinne mot formodning skulle bli gravid etter å ha blitt voldtatt, så er det gjerningsmannen og ikke fosteret som må unngjelde.

– La oss da anta at det ikke fungerte eller noe, og at kvinnen ble gravid likevel. Da mener jeg at det er på sin plass med straff. Men det er gjerningsmannen som må straffes. Man må ikke angripe barnet, sa Akin.

Ifølge en studie fra 1996 publisert i American Journal og Obstetrics and Gynecology blir over 32.000 kvinner i USA hvert år gravide som følge av voldtekt.

– Forferdet

Reaksjonene på uttalelsene lot ikke vente på seg, og mange demokrater var raskt ute med å kritisere Akin. En av dem var Claire McCaskill, som er Akins motkandidat til senatorplassen i Missouri.

– Som kvinne og tidligere dommer som har behandlet hundrevis av voldtektssaker, er jeg forferdet over Akins kommentar om voldtektsofre, skrev hun i en twittermelding.

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney og hans visepresidentkandidat Paul Ryan var raskt ute med å distansere seg fra Akins uttalelser.

– Guvernør Romney og kongressmann Ryan er uenige med Akins uttalelser, og en Romney-Ryan-administrasjon vil ikke motsette seg abort i voldtektssaker, heter det i en kunngjøring fra deres valgkampstrateger.

Les også: Mitt Romney tråkket i salaten igjen

– Forsnakkelse

Akin selv trakk uttalelsene sine tilbake senere på kvelden.

– Når jeg ser tilbake på det, er det tydelig at jeg forsnakket meg i dette intervjuet. Uttalelsene mine gjenspeiler ikke den dype medfølelsen jeg har for de tusenvis av kvinner som blir voldtatt og misbrukt hvert år, sa han.

– Jeg forstår at abort, spesielt i voldtektssaker, er et svært følelsesladet tema. Men jeg tror fullt og fast på å beskytte alt liv, og jeg mener at å skade et annet uskyldig offer ikke er den rette handlemåten, sa han videre.

Men selv om Akin beklaget, er slik tråkking i salaten ikke det som Republikanerne ønsker seg i opptrappingen av valgkampen.

Mandag 27. august starter partiet sitt landsmøte, der Romney og Ryan formelt blir valgt som partiets kandidater til presidentvalget 6. november.

Les også: Nye uheldige uttalelser fra Romneys utenlandsturné

Palestinerne anklager Romney for rasisme

Bill Clinton mener Romney vil være en «katastrofe»

Les flere nyheter

Populært