Meny

Gravide Hilde måtte slanke seg

GIKK NED I VEKT: Hilde Hatlestad var overvektig da hun ble gravid, og fikk beskjed om å gå ned flere kilo mens hun var gravid. © Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 år gamle Hilde Hatlestad veide 55 kilo for mye da hun ble gravid og måtte gå ned i vekt under svangerskapet.
Derforl legger du på deg under svangerskapet

Det er ikke bare babyen som gjør at du legger på deg under graviditeteten. Her er noe av det som føre til ekstra kilo:

- Babyen veier i gjennomsnitt 3500 gram, men i dag er mange babyer over fire kilo

- Morkaken veier oppimot en kilo

- Mer blod veier omtrent en kilo

- I tillegg vokser livmormuskelen og blir tyngre, brystene vokser og du får væskeansamlinger i kroppen. Dette blir flere kilo til sammen

Kilde: Lege Kari Løvendahl Mogstad

 

Tips til når du skal holde vekten under svangerskapet

- Dropp tomme karbohydrater som brus, boller, kjeks og kaker

- Krymp godteriskålen når du skal kose deg

- Kos deg en gang i uken, ikke hver dag

- Spis frukt, nøtter og rosiner i stedet for godteri

- Spis lite og ofte

- Lag gjerne en kostholdsliste med legen eller jordmoren og skriv ned det du vanligvis spiser. Husk å være ærlig!

- Velg næringsrikt og variert pålegg

- Velg vann som tørstedrikk

- Kutt unødvendig salt og sukker

- Spis mer fisk og velg magre kjøttprodukter

- Velg magre meieriprodukter

- Spis mer grønnsaker og grove kornprodukter

- Kom i gang med litt fysisk aktivitet, men ta det pent hvis du ikke har trent før

Kilder: Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge og Lege Kari Løvendahl Mogstad

Har du altfor mange kilo å dra på når du blir gravid, kan det anbefales å holde en stabil vekt gjennom hele svangerskapet.

Dette betyr jo i prinsippet at du selv går ned i vekt, for babyen, morkake, økt bryststørrelse og væske i kroppen veier jo også noen kilo. Og en del av dette forsvinner ganske raskt etter fødselen.

55 kilo overvektig

En som fikk nettopp denne beskjeden var 25 år gamle Hilde Hatlestad fra Stavanger. Hun var hele 55 kilo overvektig da hun ble gravid og ble møtt av en enorm skepsis fra jordmødre og leger i starten av svangerskapet.

- Jeg var ikke forberedt på all skremselspropagandaen som ventet meg under første konsultasjon. Jeg fikk beskjed om at jeg mest sannsynlig kom til å utvikle diabetes, få svangerskapsforgiftning eller føde prematurt, forteller Hatlestad til Foreldre & Barn.

En lege mente til og med at hun aldri burde blitt gravid på grunn av risikoen svangerskapet medførte.

- Store deler av gleden jeg følte ved å være gravid ble tatt fra meg på grunn av reaksjonene fra folk jeg møtte. Alle virket veldig skeptiske til at det skulle gå bra, forteller Hatlestad.

Ingrid Kathrin har diabetes og fikk fire barn på fire år med tre keisersnitt.

Les også: 10 kreative måter å fortelle at du er gravid på

Motivert av sønnen

Heldigvis var Hilde i fysisk fin form under hele svangerskapet.

- Jeg prøvde å spise mest mulig sunn mat og bevege meg mer. Det var en stor motivasjon å holde seg sunn og frisk for å sørge for at babyen fikk en best mulig start, sier Hatlestad.

Det klarte hun med glans. Nå, ett år senere, er lille Nicklas Emil en frisk liten gutt. Hilde har fortsatt den gode livsstilen og er utrolige 37 kilo lettere.

- Det kjennes veldig bra, men dersom jeg skal ha et barn til kommer jeg til å vente slik at jeg er mer normalvektig når jeg blir gravid, sier Hatlestad.

Hindre vektoppgang

Mange lurer på hva som er normal vektoppgang når du er gravid.

- Du bør generelt ikke slanke deg når du er gravid, men er du klart overvektig bør du derimot gjøre en innsats for å hindre for mye vektoppgang under svangerskapet, sier spesialist i allmennmedisin og medlem i nasjonalt fagråd for svangerskaps-, fødsels- og barselsomsorgen, Kari Løvendahl Mogstad.

Vet du at du er overvektig og har en usunn livsstil i utgangspunktet, med lite fysisk aktivitet og usunt kosthold, anbefaler hun å ta kontakt med lege eller jordmor for å få hjelp til bli mer bevisst egen livsstil.

- Det er mye å hente her, for mange tenker lite gjennom hva de har i seg, sier hun.

Les også: Dette er IKKE greit å si til gravide

Viktige næringsstoffer

For å unngå at du kutter inn på feil steder, mener Løvendahl Mogstad det er lurt å få litt hjelp hvis slanking under svangerskapet er nødvendig. Enkelte næringsstoffer og matvarer er viktige og nødvendige for både fostervekst og -utvikling samt for den gravide selv.

- Får man hjelp til å sette opp et kosthold og en aktivitetsmengde som er fornuftig og helsemessig forsvarlig, er det ingen ulempe med å holde vekten mens du går gravid. Generelt er det jo fint for den gravide, som uansett bærer mye og tungt, og det er i seg selv en stor belastning for ledd og kropp å gå gravid, sier hun.

Dersom du derimot slanker seg fort og på egenhånd, uten et bevisst forhold til hva man har i seg og eventuelt sulter seg, så er det både tappende og uheldig. Da kan du fort bli svimmel og energiløs.

Spis regelmessig

Også ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari H. Bugge, understreker betydningen av et variert og næringsrikt kosthold under svangerskapet.

- Kostholdet må sikre alle næringsstoffene barnet trenger for å vokse og utvikle seg. Generelt er det enklere å få nok av alle næringsstoffene jo mer du spiser, altså jo høyere energiinntak du har, og overvektige har i utgangspunktet et høyere energibehov enn normalvektige. Derfor er det på mange måter enklere for en overvektig kvinne å sikre nok næring til barnet uten selv å måtte øke vekt, sier hun til Foreldre & Barn.

Hun anbefaler blant annet regelmessige måltider, mye grønnsaker, fisk, magre kjøtt- og meieriprodukter og myke plantemargariner fremfor smør, for deg som vil begrense vektøkningen under graviditeten. Og du bør holde deg til ja- maten for gravide.

Les også: Tre kopper kaffe gir mindre sjanse for å bli gravid

Dropp tomme kalorier

Skal du holde vekten under svangerskapet, må du altså gjøre dette ved å droppe de unødvendige, tomme kaloriene. Husk at babyen trenger næring for å vokse seg stor og sterk, og da trenger kroppen din sunn og næringsrik mat.

- Mange spiser altfor mange tomme kalorier – altså raske karbohydrater og usunne fettyper. Jeg blir skremt over hvor mange – også gravide – som drikker brus daglig og har dette som tørstedrikk, sier Kari Løvendahl Mogstad.

Hun anbefaler å i alle fall kutte ned på brusinntaket dersom du er stordrikker, og samtidig kutte ut kjeks, boller og osteloff som næring og mellommåltid.

- Dette gir ikke gode byggesteiner til verken deg eller barnet, sier hun.

Snakk med lege eller jordmor

I utgangspunktet regner man med at det er normalt å gå opp 8-12 kilo i løpet av svangerskapet. Det er imidlertid store variasjoner, og en del får mange flere kilo å dra på.

- For overvektige som blir gravide, vil nok rådene også variere mye blant annet etter hvor mye overvekt det er snakk om. Generelt er det anbefalt å holde en stabil vekt gjennom hele første trimester, og deretter begrense vektøkningen til 8-12 kilo videre. For noen kan rådet også være å holde stabil vekt gjennom hele svangerskapet, men dette blir det opp til lege eller jordmor å vurdere, sier Bugge.

Les også:

Fødte - visste ikke at hun var gravid

Slik blir kroppen din under graviditeten.

Hun forteller at det for mange er stor hjelp i å gå på kostholdskurs underveis i svangerskapet. Hos Grete Roede melder ofte kvinner som har erfart at de la på seg mye i første svangerskap seg på kurs, fordi de ønsker å begrense vektøkningen i det neste svangerskapet.

Ikke piller og pulver

- Vårt råd til overvektige gravide er å rådføre seg med lege eller jordmor om de skal ha som mål å begrense vektøkningen, holde stabil vekt eller gå ned i vekt under svangerskapet, sier hun.

Uansett anbefaler hun å legge opp til moderate endringer. Svangerskapet er ikke det rette tidspunktet for dramatiske tilnærminger til vektendringer i form av piller eller pulver.

- Målet må være å jobbe for noen varige endringer i retning av et sunnere og mer næringsrikt kosthold, sier Bugge.

Finn ditt barns stjernetegn

Kos deg med svangerskapet

Kari Løvendahl Mogstad støtter denne oppfordringen.

- Svangerskapet er ikke tid for slanking, og det er viktig å kose seg, lære seg å trives med de endringene som skjer i kropp og sjel. En graviditet innebærer faktisk at kroppen ser annerledes ut – både under svangerskapet og etterpå, men det er vel bare fint vel, sier Løvendahl Mogstad.

Fall likevel ikke i den fellen at du begynner å spise mer fordi du er gravid. Det er ikke nødvendig med dobbel porsjon for å gi næring til det lille fosteret som vokser i magen din.

- Men man skal spise mer sunt enn vanlig, og husk at når babyen kommer blir dere forbilder for barnet deres. Graviditeten er da en gylden anledning til å endre livsstilen og kutte ut brusdrikking og usunt kosthold, sier hun.

Les også:

Dette visste du ikke om fødsler

Lei en fotograf til fødselen

Slik forandres kroppen etter fødselen

Les flere nyheter

Populært