Meny

Den er 13 år gammel og starter ikke alltid:

Denne utrykningsbilen går i toppen 80 km/t i motbakker

Den er 13 år, av og til starter den ikke, og den når knapt 80 km/t i motbakker. Dette er utrykningsbilen til Vestoppland politidistrikt. (Foto: Asbjørn Risbakken / Oppland Arbeiderblad)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Iblant slår vi faktisk av blålyset fordi den ikke holder følge med øvrig trafikk i lovlig fart, sier leder for utrykningsenheten i Vestoppland politidistrikt.

Men det er heller ingen selvfølge at den 13 år gamle kassebilen vil starte. Da utrykningsenheten i Vestoppland politidistrikt skulle på øvelse denne uka, var utrykningsbilen tom for strøm, skriver Oppland Arbeiderblad.

– Den fungerer ikke godt nok når den går heller. Den er så motorsvak at den knapt holder fartsgrensen i motbakker. Og dette er altså bilen vi skal bruke når distriktets spydspiss rykker ut på skarpe oppdrag, sier leder Finn Arne Hvalbye i Politiets Fellesforbund Vestoppland til avisa.

Utrykningsbilen som er av typen Toyota HiAce går dårlig fordi den er undermotorisert i forhold til bruken, og den lader seg ut fra tid til annen.

– Den er overfylt med utstyr. Iblant slår vi faktisk av blålyset fordi den ikke holder følge med øvrig trafikk i lovlig fart, sier Hvalbye.

Han leder utrykningsenheten til daglig og forteller at bilparken er elendig:

- Det er ikke penger til å kjøpe noe nytt. Konsekvensen er at innsatsevnen svekkes, sier han.

Les også: – Ting kunne vært gjort annerledes

- Dette har de vært kjent med lenge

Hvalbye sier han er glad for den usminkede 22. juli-rapporten. Han slår fast at nytt utstyr er helt nødvendig hvis myndighetene ønsker bedre beredskap og tjeneste etter 22. juli-kommisjonens knusende dom over politiet.

- Men dette har de vært kjent med lenge. Påstår de noe annet, er det feil. Vi har hatt mange møter med justiskomiteens medlemmer de siste årene, så de er så til de grader orientert, sier han.

Etter Nokas-ranet i 2004 ble politidistriktet lovet en pansret bil, den venter de fortsatt på, og de må derfor belage seg på bistand fra Romerike politidistrikt.

- Det sier seg selv at det tar tid, og det kan få svært negative følger for aksjonen, sier Hvalbye.

Les også:

Aasrud har full tillit til Killengren

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Populært