Meny

Tvinger streikende gruvearbeidere tilbake til jobb

Politiet følger med på en gruppe kvinner som demonstrerer mot drapene på 34 arbeidere ved en platinagruve i Sør-Afrika. Mandag fikk de streikende arbeiderne et ultimatum fra gruveeierne: Møt på jobb eller få sparken. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De streikende gruvearbeiderne i Sør-Afrika har fått beskjed om å møte på jobb eller få sparken, få dager etter at 44 personer ble drept i sammenstøt med politiet.
Fakta om gruvestreiken i Sør-Afrika

* Rundt 3.000 gruvearbeidere i det britiskregistrerte gruveselskapet Lonmins platinagruve i Marikana utenfor Johannesburg gikk ut i en ulovlig streik 10. august

* De streikende krever blant annet en tredobling av lønna, som i dag er på 3.000 kroner i måneden.

* De streikende har stengt de øvrige 25.000 ansatte og 10.000 kontraktsarbeiderne ute fra gruva.

* De utestengte arbeiderne har så langt mottatt lønn Lonmin.

* Torsdag ble 34 av de streikende skutt og drept av politiet, mens 78 ble såret. Politiet hevder de handlet i selvforsvar. 259 personer er pågrepet etter uroen

* Før dette var ti mennesker, deriblant to politifolk, drept i sammenstøt som involverte rivaliserende fagforeninger.

* President Jacob Zuma har oppnevnt en kommisjon som skal granske hendelsen.

Kilde: NTB

Ultimatumet kommer fra gruveselskapet Lonmin, som eier den streikerammede gruva i Marikana utenfor Johannesburg der de blodige sammenstøtene fant sted forrige uke.

Selskapet har også bedt alle de 25.000 ansatte og 10.000 entrepenørerne som er tilknyttet gruva om å møte på jobb mandag og forsikrer at sikkerheten er ivaretatt.

– Vi kommuniserer med resten av de ansatte som ikke har hatt mulighet til å komme på jobb på grunn av volden. Politiet mener det er trygt å komme på jobb igjen, heter det i en kunngjøring fra Lonmin.

Les også: Gruvearbeidere drept av politiet

Men i morgentimene mandag var det få som hadde møtt opp. Kun noen få direktører og mellomledere kjørte inn porten. Flere fagforeningsledere sier de tviler på at deres medlemmer vil avslutte streiken.

Om lag 3.000 gruvearbeidere gikk ut i en ulovlig streik 10. august, med krav om blant annet bedre lønn. Men streiken ble fort preget av sammenstøt mellom rivaliserende fagforeninger.

Flere personer ble i forrige uke drept da gruvearbeidere væpnet med macheter og kjepper gikk løs på hverandre. Men den største tragedien skjedde torsdag da politiet skjøt og drepte 34 arbeidere i et forsøk på spre demonstrantene.

Les også: Streikende sørafrikanere får ultimatum

Les flere utenriksnyheter

Les flere nyheter

Populært