Meny

Angrep fra «allierte» afghanere bekymrer NATO

Minst 93 utenlandske soldater skal ha blitt drept av afghanske kolleger siden 2007, 28 av dem hittil i år. Langt de fleste dødsofrene i Afghanistan er imidlertid afghanere, som her i Laghman-provinsen (bildet), der en politisjef og tre av livvaktene hans ble drept av en veibombe forrige fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tidlig morgen i august dreper en afghansk politiinspektør tre amerikanske soldater som han kvelden før inviterte til middag. Angrepene fra «allierte» sprer frykt blant vestlige soldater i Afghanistan.

Politiinspektøren trakk våpenet sitt mot amerikanerne fredag morgen 10. august. Samme kveld ble tre andre amerikanske soldater drept av en afghaner som jobbet for distriktspolitisjefen. Angrepet skjedde på en felles base for amerikanske og afghanske soldater.

Så sent som søndag ble en utenlandsk soldat skutt og drept da en afghaner i politiuniform åpnet ild i provinsen Kandahar, sør i landet.

USAs nye ambassadør i Afghanistan, James Cunningham, er bekymret.

– Jeg kan ikke vite, jeg vet ikke om noen kan vite, hva dette betyr for moralen eller hva dette vil føre til. Men det er åpenbart svært bekymringsfullt, sier han.

Les også: Selvmordsepidemi blant amerikanske soldater

Nesten 40 drepte

Minst 40 utenlandske soldater er blitt drept i rundt 30 slike angrep så langt i år. I hele 2011 var det 21 hendelser med 35 drepte soldater.

Slike angrep truer med å ødelegge tilliten mellom afghanerne og landets utenlandske allierte. Og de skjer samtidig som det er meningen at landets egne styrker skal overta ansvaret for sikkerheten.

Spørsmålet er om Taliban har greid å infiltrere afghanske sikkerhetsstyrker. For få dager siden offentliggjorde Taliban en video som viser hvordan medlemmer av opprørsbevegelsen entusiastisk tar imot to afghanske soldater fra den østlige provinsen Kunar. De deserterte soldatene skal ha flyktet etter at de drepte utenlandske soldater, ifølge videoen.

Les også: Talibanleder ber opprørere spare sivile liv

Individuelle motiver

Selv om Taliban hevder at gruppa har stått bak de fleste av angrepene, fastholder tjenestemenn i NATO at drapene er utført av individer som føler seg dårlig behandlet eller som har andre problemer.

– De fleste av disse hendelsene skyldtes personlige plager, stressituasjoner og kamptretthet, sier NATOs talsmann Günter Katz. Han innrømmer at det også er tilfeller der opprørere har infiltrert sikkerhetsstyrkene, men at dette bare er én av mange årsaker.

I fjor endret de afghanske styrkene reglene for sikkerhetsklarering i et forsøk på å forebygge drapene. Ifølge Katz trenger soldatene nå to brev fra lokale stammeledere, en oversikt over eventuelle lovbrudd, samt biometriske tester. I tillegg får soldatene opplæring for å øke følsomheten for kulturforskjeller mellom afghanske og utenlandske soldater.

Les også: Minst 20 såret i eksplosjon ved afghansk NATO-base

Spioner

NATO-styrkene har også iverksatt forebyggende tiltak, som gjennomføres «ofte og tilfeldig». Afghanske etterretningsoffiserer skal dessuten ha blitt utplassert for å spionere på sine landsmenn i hæren og politiet. I mange enheter der afghanere jobber sammen med utenlandske soldater, får ikke afghanerne lov til å bære våpen.

Men disse tiltakene har ikke kunnet stanse angrepene.

Ifølge bloggen Long War Journal har minst 93 soldater i de internasjonale stabiliseringsstyrkene (ISAF) blitt drept av afghanske sikkerhetsstyrker siden mai 2007.

ISAFs talsmann avviser at hendelsene utgjør noen trend.

– Vi tar dem svært, svært alvorlig, men dere må ikke glemme at vi på den andre siden har nesten 500.000 soldater og politimenn som arbeider sammen akkurat nå, og som kjemper for mer stabilitet og sikkerhet i dette landet, sier Katz.

Les flere nyheter

Populært