Meny

Mintes 22. juli-ofrene i Haugesund

Kunstneren Nico Widerberg i samtale med kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Tone Furseth Dale, moren til Sondre Furseth Dale som omkom på Utøya 22. juli i fjor. Søndag ble Widerbergs minnesmerke for ofrene avduket utenfor rådhuset i Haugesund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstneren Nico Widerberg var blant dem som var til stede for å minnes ofrene etter 22. juli da minnesmerket ble avduket i Haugesund søndag.

Minst 17 av de 52 kommunene som har takket ja til steinene har nå avduket dem. Widerberg synes det var spesielt å delta på seremonien i parken ved rådhuset i Rogalands-byen søndag.

– Det å møte familiene, de etterlatte og representanter fra byen og høre deres reaksjon på skulpturen, var fint, sier Widerberg til NTB.

Også i Ørsta og i Hokksund i Øvre Eiker kommune ble det avduket minnesmerker søndag. Utover sensommeren og høsten skal over 30 slike steiner avdukes rundt om i landet til minne om de 77 menneskene som ble drept 22. juli i fjor.

Les også: Tomrom hogd i stein

Gjenkjennelse

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger og jeg møter folk som sier de kan kjenne seg igjen i og sette pris på symbolikken. Det er godt å kjenne at det stemmer, det jeg har prøvd å gjøre, sier Widerberg.

Widerberg var også til stede i Sarpsborg 22. juli da minnesmerket ble avduket.

– Det er ikke alle som har spurt om jeg vil være til stede, og det er ikke det som er meningen heller. Men for min egen del er det fint å være her og se at skulpturen blir godt mottatt, sier kunstneren.

I flere andre kommuner var avdukingen en del av markeringen 22. juli, men mange har valgt å vente til etter skoleferien med seremonien. Onsdag, en måned etter årsdagen for terrorangrepene, skal bautaen avdukes i Alta, Bærum, Halden, Hamar, Namsos, Eidsvoll, Nes, Nesodden, Salangen og Stange.

Minnesmerkene er utført i Iddefjordgranitt, er mer enn 2 meter høye og veier rundt 1.700 kilo.

Les også: 22. juli-minnesmerke i regjeringskvartalet

Takket nei

En tekst av Lars Saabye Christensen, om samling og samhold, er sandblåst på den ene siden, mens datoen 22. juli er hogget inn på motsatt side. Til sammen 52 kommuner har takket ja til tilbudet, og alle minnesmerkene er nå sendt ut fra steinhoggeriet i Sarpsborg.

Fire kommuner; Oslo, Hole, Ringerike og Trondheim, har takket nei, mens Drammen fortsatt er på vent.

Minnesmerkene er gitt av en anonym giver, som kontaktet Widerberg direkte og ga ham oppdraget med å lage steinene. De ble tilbudt alle de 56 kommunene, pluss Svalbard, som mistet en eller flere av innbyggerne sine i terroraksjonene 22. juli i fjor.

Les også: Hedret båtfolket med skulptur ved Utvika

Kritikk

Da gaven ble kjent i januar i år, førte det til kritikk fra kunstnermiljøer fordi de mener flere burde ha fått komme med forslag og at det burde vært lyst ut en konkurranse om minnesmerkene. Andre var kritiske til at en privat og ukjent giver skulle bestemme hva som skal stå i det offentlige rom.

– Mitt ønske var å bidra og gjøre noe etter 22. juli. Nå føler jeg at de negative reaksjonene bare er blitt et bakteppe som ikke betyr noe, sier Widerberg etter at mange av steinene er reist og han selv har fått høre pårørende og andres positive reaksjoner etter avdukingene.

Les flere nyheter

Populært