Meny

Streikende sørafrikanere får ultimatum

Demonstranter protesterer utenfor Lonmin-gruva i Marikana i Sør-Afrika. De streikende må fjerne seg innen mandag, sier gruveselskapet, ellers får de sparken. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De streikende gruvearbeiderne ved platinagruva i Marikana i Sør-Afrika må fjerne seg innen mandag, ellers risikerer de å få sparken.

Arbeiderne har streiket i flere måneder, og 34 av dem ble rorsdag drept da politiet åpnet ild etter å ha følt seg truet.

Det britiskregistrerte gruveselskapet Lonmin har nå gitt arbeiderne et ultimatum, som går ut på at de streikende må fjerne seg fra gruva innen mandag. Hvis ikke, får de sparken.

– Hvis de ikke etterkommer vårt krav, kan de streikende miste jobben, advarer Lonmins talskvinne Gillian Findlay.

Men gruvearbeiderne sier at de vil fortsette å presse arbeidsgiveren til å gi dem høyere lønninger og kaller Lonmins krav for en fornærmelse mot de drepte.

– Mange av våre venner og kolleger er døde, og de firventer oss å komme oss tilbake i jobb. Aldri, sier Zachariah Mbewu, en av de streikende.

Søndag ettermiddag erklærte den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma en ukes landesorg. Han reagerte med forferdelse på en av de blodigste politioperasjonene siden apartheid-tida og har oppnevnt en kommisjon som skal granske saken.

Les også:

Gruvearbeidere drept av politiet

Sudanske aktivister vil kjempe for regimeskifte

- USA må samarbeide med Kina


Les flere nyheter

Populært