Meny

Assad feiret id offentlig

Syrias president Bashar al-Assad feiret id al-fitr i en moské i Damaskus søndag. Flere andre regimetopper var også til stede. Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias president Bashar al-Assad viste seg offentlig søndag da han feiret den muslimske høytiden id al-fitr i en moské i Damaskus.
Fakta:

* Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet med demonstrasjoner i mars i fjor og var inspirert av folkeopprørene i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen. Regimet slo hardt ned på de fredelige demonstrasjonene. I kjølvannet fulgte et væpnet opprør.

* Den frie syriske hæren (FSA) leder det væpnede opprøret, men andre uavhengige brigader deltar også i kampene mot Bashar al-Assads regime.

* Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars en sekspunktsplan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men ikke respektert. Lakhdar Brahimi overtok som spesialutsending etter at Annan trakk seg tidlig i august.

* Etter først å ha konsentrert seg om de sentrale byene Homs og Hama, inntok opprørerne i juli flere bydeler i storbyene Damaskus og Aleppo. Regimestyrkene har de siste ukene presset opprørerne tilbake i disse byene.

* Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 23.000 mennesker drept i konflikten. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

* Rundt 2 millioner mennesker er hjemløse i Syria som følge av konflikten, ifølge hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne i Syria. Over 290.000 syrere har flyktet til utlandet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). (Kilder: UNHCR, SOHR, Røde Halvmåne i Syria)

Det er første gang Assad viser seg offentlig siden han tok sin nye statsminister i ed for en uke siden.

Søndag deltok presidenten i bønn i al-Hamad-moskeen i forbindelse med den muslimske høytiden id al-fitr som kommer i slutten av den hellige fastemåneden ramadan.

- Syria vil seire

Assad var kledd i dress og slips og hilste på flere framstående medlemmer av Baath-partiet som har styrt Syria i snart 50 år.

– Syria vil seire mot det vestlig-amerikanske komplottet som støttes av wahhabittene og takfiristene, sa imamen under bønnemøtet i moskeen.

Wahabismen er den rådende islamske retningen i Saudi-Arabia, mens takfir er et uttrykk som brukes av sunnimuslimske ekstremister om personer de mener er vantro.

Uro omkring visepresident

Også statsminister Wael al-Halki og utenriksminister Walid al-Moallem var til stede i moskeen. Visepresident Faruq al-Shara var derimot ikke til stede.

Opprørerne i Syria hevder at al-Shara har hoppet av fra regimet, noe som blir tilbakevist av regimet. Andre avhoppere mener han sitter i husarrest.

Les også:

FN-observatørene: Volden øker i Syria

Religion som verktøy i storpolitisk spill om Syria

Stadig flere forlater Assad og hans regime


Les flere nyheter

Populært