Meny

Trist id for syriske barn

yriske flyktninger markerer høytiden id al-fitr i Amman søndag. For mange barn i Syria var den vanligvis så lystige høytiden en mørk dag. Foto: Ali Jarekji / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Id al-fitr er vanligvis en festdag for muslimene. For barna i Syria lå imidlertid borgerkrigen som et mørkt teppe over høytiden.
Fakta:

* Id al-fitr feires av muslimer når fastemåneden ramadan avsluttes. Den er en av to årlige høytider som feires over hele den muslimske verden.

* Ramadan er en av islams fem søyler og en religiøs plikt for alle muslimer.

* Id-feiringen begynner på den første dagen i måneden shawwal etter ramadan og varer i tre dager.

* Id innledes med fellesbønn, og det er også vanlig at man betaler en fasteavgift (zakat al-fitr) som går til trengende.

* Det er vanlig at familien samler seg til et godt måltid, og at barna får godteri og presanger og ofte nye klær. (Kilde: snl.no)

Syria har vært herjet av borgerkrig i over 17 måneder, og aktivister anslår at godt over 20.000 mennesker er blitt drept. Over 1.000 av dem er barn.

Konflikten satte en demper på avslutningen av muslimenes hellige fastemåned ramadan, id al-fitr, som begynte søndag. Id er til vanlig en høytid der man spiser god mat og barna får godteri, nye klær og presanger.

Trist høytid

I gamlebyen i Homs – fortsatt under opprørernes kontroll, men beleiret av regimestyrkene – var id en trist høytid for de få hundre familiene som ikke kommer seg ut derfra.

– Barna i gamlebyen er lei seg fordi det ikke er noen søtsaker, ingen presanger og ikke noe god mat, sier en ung syrer som kaller seg Abu Bilal.

Han forteller at han gikk til bønn i den eneste moskeen som fortsatt står i gamlebyen.

– Vi la sandsekker i vinduene før vi begynte å be, i tilfelle hæren skulle bombardere moskeen, sier Abu Bilal.

Les også: Varsler nye, spektakulære avhopp i Syria

Tallrike demonstrasjoner

To barn var blant de drepte søndag, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), en aktivistgruppe som er basert i London.

– En gutt og en jente ble drept da regimestyrker bombarderte byen Maarat al-Numan, opplyser SOHR.

Maarat al-Numan er en by i den nordvestre Idlib-provinsen som er kontrollert av opprørerne i Den frie syriske hæren (FSA).

I byen Qudsaya i Damaskus-provinsen sang demonstranter «id er her, id er her, forbannet være deg, Bashar al-Assad» til melodien av julesangen «Bjelleklang», ifølge en video som ble lastet opp på nettstedet YouTube.

Også i andre byer var det demonstrasjoner mot Assads regime.


Les også:

- Verdens farligste øyelege

- Syriske bombeplaner avdekket i Libanon

Historisk festning truffet av granater

Splittet Sikkerhetsråd stanser Syria-oppdrag


Les flere nyheter

Populært