Meny

– Assange er kamplysten

Julian Assanges støttespillere demonstrerer utenfor Ecuadors ambassade i London. Assange er i kamphumør, ifølge advokaten hans. Foto: Neil Hall / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange viste seg søndag offentlig for første gang siden mars. Fra balkongen til den ecuadorianske ambassaden i London takket Assange for støtten.
Fakta om Julian Paul Assange:

* Født 3. juli 1971 i Townsville i Queensland, nord i Australia.

* Aktiv som hacker fra sluttet av 1980-tallet. I 1995 ble han idømt en bot på 2.100 australske dollar for hacking.

* Han har bodd i en rekke land og jobbet som programmerer og utvikler av gratis programvare.

* I 2006 var han med på å grunnlegge WikiLeaks, der han er en av ni styremedlemmer, samt organisasjonens talsmann og sjefredaktør for organisasjonens nettside.

* Har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter at WikiLeaks offentliggjorde flere hundre tusen hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter. Amerikanske myndigheter truer med å rettsforfølge Assange.

* Assange ble pågrepet i Storbritannia 7. desember 2010 siktet for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010. Han ble senere løslatt mot kausjon.

* 30. mai 2012 stadfestet britisk høyesterett at Assange skal utleveres til Sverige.* 19. juni søkte han tilflukt på den ecuadorianske ambassaden i London. 16. august ble han innvilget politisk asyl i Ecuador. (Kilder: Wikipedia, NTB)

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange holdt søndag en tale fra hans tilholdssted i Ecuadors ambassade i London.

Han er innvilget politisk asyl i Ecuador, men britiske myndigheter har truet med å hente Assange ut med makt dersom Ecuador ikke utleverer ham fra ambassaden.

Les også: Ecuadors allierte advarer britene

- Har ikke tenkt å gi opp

Assange er siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, og britisk Høyesterett har fastslått at han skal utleveres.

Assange har imidlertid ikke tenkt å gi opp, sier advokaten hans, Baltasar Garzon.

– Jeg har snakket med Julian Assange og jeg kan fortelle dere at han er kamplysten. Han er takknemlig overfor folket i Ecuador og ikke minst president Rafael Correa for at han har fått politisk asyl, sier Garzon.

Takket land i Latin-Amerika

Assanges tale søndag ble holdt i et vindu ved Ecuadors ambassade. WikiLeaks-grunnleggeren la vekt på å takke de som har støttet ham og organisasjonens sak. Om australieren skulle finne på å stige ut av ambassadens område vil han trolig umiddelbart bli pågrepet av britisk politi, som var mannsterke til stede under søndagens seanse. 

Assange reserverte en spesiell takk til Ecuador, som han omtalte som «en modig latinamerikansk nasjon som tok et standpunkt for rettferdighet».

- Takk for motet de har vist ved å gi meg politisk asyl. Takk til alle latinamerikanske land som har forsvart retten til asyl, sa Assange.

Fredag skal Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) møtes i Washington for å diskutere den diplomatiske striden.

Assange takket også personer i land som USA, Storbritannia, Sverige og Australia, som har støttet ham selv når regjeringene ikke gjør det.

En bønn til Obama

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet har truet med at politiet ville storme ambassaden og hente Assange ut med makt om han ikke overgir seg frivillig. Et slikt trekk vil imidlertid være et brudd på folkeretten fordi ambassader har diplomatisk immunitet.

– Hvis ikke Storbritannia forkastet Wien-konvensjonen, så er det fordi verden fulgte med, sa Assange og takket WikiLeaks tilhengere.

Til den amerikanske regjeringen rettet Assange en bønn om at de «gjør det som er riktig».

- Jeg ber president Obama om å gjøre den riktige tingen. USA må slutte med sin heksejakt mot WikiLeaks, USAs krig mot varslere må slutte.

Les også:

Russland advarer Storbritannia

WikiLeaks publiserer syriske e-poster

Assange vil ha garanti mot å bli sendt til USA

Ecuador frykter Assange kan bli dømt til døden

Les flere nyheter

Populært