Meny

Asiatiske elever får best karakterer

Kinesiske elever får de høyeste karakterene i norsk skole, og jentene overgår guttene uansett etnisk bakgrunn. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elever med bakgrunn fra Kina, Sri Lanka og India får sterkere snittkarakterer i tiende klasse enn etnisk norske elever, viser statistikk.

Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Tallene er utarbeidet av forsker Jon Arne Elstad og Anders Bakken i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova). Materialet deres er basert på standpunktkarakterer i samtlige 13 fag for tiendeklassingene for perioden 2009-2011.

- Elever og studenter fra Asia har gode resultater over hele kloden. Det kan ha å gjøre med at de har tradisjon for hardt arbeid, og at mange foreldre har høye ambisjoner for barna sine, sier Elstad til Dagbladet.

Tallene viser at 16-åringer med foreldre fra Kina er de flinkeste i norsk skole. De har snittkarakter på 4,29. Elever med bakgrunn fra Sri lanka får 4,22. De som har indiske foreldre får 4,20 i snittkarakter.

I motsatt ende av listen befinner elever med foreldre fra Somalia seg. De har et snitt på 3,27.

-Det kan ha sammenheng med generelt svake språkkunnskaper og at flere av elevene kommer fra hjem der ingen har kunnet lese eller skrive fra før, sier Elstad.

Elever med norsk etnisk bakgrunn får snittkarakter på 4,05, og havner dermed på delt fjerdeplass med elever som har vietnamesiske foreldre.

Jenter får bedre karakterer enn gutter uansett etnisk bakgrunn.

Les flere nyheter

Populært