Meny

Ecuadors allierte med krass advarsel til Storbritannia

Ecuadors president (midten) sammen med Nicolas Maduro (til høyre), Venzuleas utenriksminister, på et møte lørdag, hvor Julian Assanges sak ble diskutert. Foto: Scanpix/AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ecuadors allierte i Latin-Amerika advarer britene mot å storme landets ambassade i London for å pågripe WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange.

– Vi advarer den britiske regjeringen om at det vil få alvorlige følger for dem verden over dersom de på direkte vis krenker den territorielle integriteten til Ecuadors ambassade i London, heter det i en uttalelse fra ALBA, alliansen av venstreorienterte land i Latin-Amerika.

ALBA består foruten Ecuador av Bolivia, Cuba, Venezuela, Nicaragua og flere små karibiske øystater.

Uttalelsen ble lest opp av Venzuleas utenriksminister Nicolas Maduro lørdag.

Regional støtte

Ecuador har søndag sammenkalt landene i Unionen av søramerikanske land (UNASUR) for å samle regional støtte i den diplomatiske striden med britene.

UNASUR består foruten Ecuador av Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay og Venezuela, og møtet finner sted i Ecuadors største by Guayaquil.

Striden skal også diskuteres under et møte i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i Washington 24. august, noe som skjer til protester fra USA.

Les også: Russland advarer Storbritannia

Nektes fritt leide

Ecuador innvilget denne uka politisk asyl til Assange, som har søkt tilflukt i landets ambassade i London.

Britiske myndigheter nekter å gi 41-åringen fritt leide og fastholder at han vil bli pågrepet når han forlater ambassaden.

Assange er siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, og britisk høyesterett har fastslått at han skal utleveres.

Les også:

WikiLeaks publiserer syriske e-poster

Assange vil ha garanti mot å bli sendt til USA

Ecuador frykter Assange kan bli dømt til døden

Les flere nyheter

Populært