Meny

Russland advarer Storbritannia

Dette bildet, tatt 1. februar 2012, viser WikiLeaks-gründer Julian Assange på vei til Høyesterett i London. Det er nå to måneder siden Julian Assange søkte tilflukt i Equadors ambassade i London, og han er der fortsatt. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland advarer nå Storbritannia mot å bryte fundamentale diplomatiske prinsipper etter at at det ble foreslått at britisk politi ville kunne arrestere WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i den equadorianske ambassaden i London.

Equador annonserte torsdag at de vil gi asyl til Julian Assange, hvis internettside WikiLeaks har påkalt seg USAs raseri ved å publisere en stor mengde konfidensielle regjeringsnotater de siste årene, skriver nyhetsbyrået AP. 

Men Storbritannia har samtidig lovt at de ikke vil gi Assange en trygg vei ut av landet. WikiLeaks-grunnleggeren lever nå i Equadors ambassade i London på ubestemt tid.

Den britiske utenriksministeren William Hague har sagt at hans regjering er forpliktet av sine egne lover å utlevere den australske statsborgeren til Sverige, hvor han er etterlyst for avhør over angivelige sedelighetsforbrytelser.

På samme tid advarer nå Russland Storbritannia mot å tolke loven selektivt, og har lagt vekt på at britiske styresmakter har gitt tilflukt til «dusinvis av mennesker mistenkt for å ha gjort grov kriminalitet», og som er etterlyst i andre land.

Russland har på sin side i åresvis ønsket en av Kremlins største kritikere - Boris Berezovsky - utlevert fra Storbritannia til hjemlandet, samt flere andre personer, uten hell. 

- Det som skjer gir grunn til å tenke på overholdelsen av ånden og bokstaven i Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser, og i særlighet artikkel 22 som viser til ukrenkeligheten av diplomatiske lokaler, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksministeriet.

Les også:

WikiLeaks publiserer syriske e-poster

Assange vil ha garanti mot å bli sendt til USA

Ecuador frykter Assange kan bli dømt til døden

Les flere nyheter

Populært