Meny

Kaller Israel en «fornærmelse mot menneskeheten»

Irana president Mahmoud Ahmadinejad snakket fredag i kraftige ordelag om Israel, som han mener er en «fornærmelse mot menneskeheten». Uttalelsene kommer samtidig som at Israel åpent debatterer hvorvidt de skal gå til angrep på Iran over deres atomprogram. Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans president Mahmoud Ahmadinejad går til nytt kraftig verbalt angrep mot den jødiske staten, samtidig som Israel åpent debatterer hvorvidt de skal angripe den islamske republikken, og deler ut gassmasker til landets sivilbefolkning.

- Eksistensen til det sionistiske regimet er en fornærmelse mot menneskeheten, sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad under en tale til en menneskemengde ved universitetet i Teheran fredag.

Ahmadinejad sa at å konfrontere Israel er et forsøk på å «bevare verdigheten til alle mennesker».

Samtidig, i Israel, forbereder styresmaktene sivilbefolkningen på krig ved å dele ut gassmasker og teste nasjonale rakettvarslingssystemer.

Les også: Iran truer Israel med ødeleggelse

Økt spenning mellom Israel og Iran

Israel ser på Iran som en trussel på grunn av landets atom- og rakettprogram, støtte til radikale anti-israelgrupper ved landets grenser og gjentatte utsagn fra iranske ledere om Israels ødeleggelse.

I Israel har det den siste tiden blitt ført en stadig mer offentlig debatt om hvorvidt de skal angripe Iran over landets atomprogram, skriver nyhetsbyrået AP, og den iranske presidentens utsagn fredag sees av flere som et svar på et tilsynelatende mer truende Israel for den islamske republikken. 

Iran har gjentatte ganger benektet anklager om at de ønsker å bygge atomvåpen, og sier landets atomprogram skal brukes til fredelige formål, nærmere bestemt å produsere elektrisitet og radioisotoper til bruk i behandlingen av kreftpasienter.

Det er imidlertid helt klart at Iran har ambisjoner om et mer solid fotfeste i det maktpolitiske spillet i Midtøsten. For øyeblikket er Israel eneste nasjon i regionen med atomvåpen.

Les også: Israelere får rakettalarm på mobilen

Forbereder seg på krig

Samtidig som Israel blir stadig mer opphisset over Iran og en eventuell utvikling av atomvåpen i landet, kommer det frem stadig flere historier om at flere innbyggere i Israel mener den israelske regjeringen, med statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak i spissen, driver med krigshissing.

Ifølge den amerikanske radiokanalen Public Radio International (PRI) har israelske styresmakter den siste tiden delt ut gassmasker og testet nasjonale varslingssystemer overfor sivilbefolkningen i landet, noe som får mange til å tro at landet er på vei mot nok en krig med et land i regionen. 

USA skal ifølge rapporter ikke være klar for et angrep på Iran på nåværende tidspunkt, og ifølge den israelske historikeren Martin van Crevald er Israels statsminister og president i USA, Barack Obama, på kollisjonens rand.

- De stoler ikke på hverandre. De hater hverandre, de avskyr hverandre, sier han til PRI. Van Crevald sier kommunikasjonen mellom de to av denne grunn er vanskelig.

- På den ene hånden, om du er Netanyahu, hvordan fyrer du opp flammene [overfor Iran]  uten å gå for langt? Og om du er Obama, hvordan holder du Netanyahu tilbake uten å slippe iranerne av kroken?

Les også: - De henter palestinske barn i sengene sine

Delte meninger om militær aksjon

Forberedelsene i Israel på en mulig krig tvinger nå frem en uønsket debatt om USAs rolle i en eventuell konfrontasjon med Iran, midt i presidentvalgkampen i landet, skriver The Washington Post.

En ny krig i Midtøsten vil ifølge avisen være svært upopulært blant amerikanske velgere. Kun snakk om en overhengende konflikt med Iran kan få prisen på drivstoff til å fyke i været og uroe finansmarkedene, noe som muligens vil gjøre den allerede stillestående amerikanske økonomien enda verre i ukene før presidentvalget i november.

Det er imidlertid nå klart at flere i den israelske regjeringen ikke føler at en militær intervensjon mot Irans atomfasiliteter kan vente lengre.

- Vi kan ikke vente, bare for å finne ut en morgen at vi stolte på amerikanerne, men ble lurt, fordi de ikke gjorde noe, sa en anonym israelsk tjenestemann til den israelske avisen Haaretz i forrige uke.

Ifølge analytikere i Israel skal kilden til utsagnet i Haaretz være forsvarsminister Ehud Barak.

Les flere nyheter

Populært