Meny

Ny Syria-utsending hilst velkommen med bomber

Lakhdar Brahimi har en tøff jobb framfor seg som FNs nye spesialutsending til Syria. Arkivfoto: Erlend Aas / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Syria og resten av verden hilser Lakhdar Brahimi velkommen som FNs nye Syria-utsending. Samtidig fortsetter kampene i Syria med fornyet styrke.

Lørdag kom det meldinger om at syriske sikkerhetsstyrker fortsetter luftangrepene mot Syrias største by Aleppo og flere andre byer.

Den intensiverte krigføringen sender stadig nye tusener av syrere på flukt fra hjemlandet.

Samtidig hilser Syrias visepresident Faruq al-Shara den nye spesialutsendingen velkommen i en uttalelse som lørdag ble lest opp på statlig syrisk fjernsyn.

I det samme TV-innslaget ble også alle spekulasjoner om at Shara er i ferd med å hoppe av, kontant avvist.

Les også: Varsler nye, spektakulære avhopp i Syria

Tøff jobb

Lakhdar Brahimi sa fredag ja til å overta stafettpinnen etter Kofi Annan, som ga opp forsøket på å mekle fram en fred i Syria i begynnelsen av august, blant annet fordi han opplevde at han ikke fikk nok støtte i FN.

Den pensjonerte FN-veteranen skal ha nølt lenge, men lot seg til slutt overtale av FNs generalsekretær Ban Ki-moon fredag, dagen etter at FNs observatørstyrke i Syria ble hjemkalt.

Brahimi er tidligere algerisk utenriksminister og har lang fartstid som FN-diplomat i ulike konfliktområder. I Syria får likevel 78-åringen en usedvanlig tøff jobb å bryne seg på.

Les også: Splittet Sikkerhetsråd stanser Syria-oppdrag

– Må prøve

Selv sier han at han ikke er sikker på hvordan han skal greie å få slutt på den nå 17 måneder lange konflikten, som til nå har krevd minst 23.000 menneskeliv, ifølge aktivister. FN mener at minst 17.000 er drept.

– Det kan godt hende jeg mislykkes, men noen ganger er man heldig og kan få et gjennombrudd, sier Brahimi til BBC.

– Vi er nødt til å prøve. Vi må ikke forlate det syriske folket, sier han.

Brahimi understreker imidlertid at han er helt avhengig av støtte fra FN.

– Det er ingen tvil om at jeg ikke kommer til å få utrettet noen ting uten slik støtte og uten at syrerne samarbeider, sier han.

Kina og Russland

FNs sikkerhetsråd har vært nærmest totalt lammet i saken på grunn av den dype uenigheten mellom vestlige land, som vil ha Syrias president Bashar al-Assad ut, og Russland og Kina som ikke ønsker å tvinge fram regimeendringer. De to landene har hittil blokkert alle forsøk på å enighet i FNs sikkerhets om en resolusjon på Syria.

Kina lover imidlertid å samarbeide med den nye FN-utsendingen.

– Kina vil støtte og samarbeide positivt med Brahimis forsøk på å finne en politisk løsning, heter det i en uttalelse fra kinesiske myndigheter.

I uttalelsen fra det kinesiske utenriksdepartementet heter det at man håper at Brahimi «vil holde seg til å søke en politisk løsning» som er «fredelig, rettferdig og riktig».

Også Russland hilser Brahimi velkommen. Ifølge en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet forventer russerne at Brahimi vil basere arbeidet på Annans fredsplan for Syria.

Les også: - Verdens farligste øyelege

Les alt om uroen i Syria

Les flere nyheter

Populært