Meny

Seks av ti rettssakkyndige: – Breivik er tilregnelig

Over halvparten av de sakkyndige – 54,8 prosent – mener at domstolen må vektlegge mest den andre erklæringen fra Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Disse to psykiaterne konkluderte med at Breivik er tilregnelig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av norske rettssakkyndige psykologer og psykiatere mener at terrortiltalte Anders Behring Breivik er tilregnelig, viser en undersøkelse som VG har gjennomført.

66 rettssakkyndige har svart på undersøkelsen. 62,3 prosent av dem svarer at Breivik er tilregnelig. 14,8 prosent mener Breivik er utilregnelig, og 23 prosent av de sakkyndige er usikre på hvilken konklusjon som er riktig, skriver VG.

Videre svarer over halvparten – 54,8 prosent – at domstolen må vektlegge mest den andre erklæringen fra Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Disse to psykiaterne konkluderte med at Breivik er tilregnelig.

14,5 prosent mener at erklæringen om utilregnelighet fra rettspsykiaterne Torgeir Huseby og Synne Sørheim må vektlegges mest. 25,8 prosent mener at domstolen må legge like mye vekt på begge erklæringene.

På spørsmål om hvordan vilkårene for utilregnelighet vurderes med dagens rettspraksis, svarer 73,8 prosent at de er for vage. 8,2 prosent svarer at dagens vilkår er tilfredsstillende. 6,6 prosent mener vilkårene for utilregnelighet er for strenge.

– Nøktern analyse

Sørheim og Husby, som står bak konklusjonen om at Breivik er utilregnelig, vil ikke å kommentere undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden 20. juni til 14. juli.

Blant dem som ønsker å kommentere saken er psykiater Olaf Bakke, som har jobbet med flere hundre saker siden 1969.

– Jeg kan ikke avvise at dette er en utilregnelig person. Mange psykiatere og psykologer som uttaler seg, ønsker ikke at han skal være utilregnelig, men dette er ikke en sak hvor det følelsesmessige bør virke inn. Nøktern analyse er det eneste som må gjelde. Dessuten er det helt avgjørende selv å ha undersøkt vedkommende for å kunne ha en bestemt mening, sier han.

Bakke mener Sørheim og Husby har det beste utgangspunktet for å si noe om Breiviks psykiske helse. Da de undersøkte ham, var Breivik upåvirket av omgivelsene. Han var isolert og det var ennå ikke gått lang tid siden handlingene.

Politisk ekstremist

Psykiater Sven Svebak ved det medisinske fakultet ved NTNU i Trondheim er ikke i tvil. Han vektlegger Breiviks tankegang.

– Breivik er en ekstremt politisk villfaren stakkar som gjør så godt han kan innenfor den logikk han har sans for, i den fascistiske kulturen han hører hjemme i. Han har en ekstrem logikk og handlingskonsekvens som er forankret i en menneskefiendtlig ideologi. Han er selvfølgelig tilregnelig, sier Svebak til VG.

Psykiatrispesialist Pål Abrahamsen er enig med Svebaks konklusjon. Det er så langt ikke blitt godt nok bevist at Breivik er utilregnelig, mener Abrahamsen.

Nevropsykolog Jørgen Sundby mener ideologi står helt sentralt i saken.

– Tankene hans er skrudde, men det er i min forstand ikke det samme som galskap, sier Sundby. Han mener det er feil av Husby og Sørheim å se bort ifra at Breivik er en politisk ekstremist.

– Det er litt som å undersøke helsen til en som nettopp har løpt maraton, uten å ta hensyn til at han nettopp har løpt maraton, sier Sundby. (©NTB)

Les også:

Slutningen blir lest opp først i Breivik-saken

Lippestad: - Jeg har endret syn på Breivik

Uenighet blant bistandsadvokatene

- Breivik er absurd og ubegripelig

Les flere nyheter

Populært