Meny

Anders Behring Breivik kunne forlatt Norge:

Breivik kunne ha sluppet unna

Den norske terroristen på vei bort fra bombebilen minutter før det smeller i regjeringskvartalet. Hadde han da kjørt mot svenskegrensa kunne han ha sluppet på av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadde terroristen bare bombet regjeringsbygget, så kunne han ha forlatt Norge lenge før politiet klarte å stenge grensene.

Det gikk mer enn to timer fra terroristens hjemmelagde bombe hadde tatt livet av åtte mennesker, til Politidirektoratet (POD) bestemte seg for å skjerpe grensekontrollen.

Selv om to politidistrikt reagerte før dette, så kunne massedrapsmannen ha klart å komme seg ut av landet - hvis han hadde droppet anslag nummer to på Utøya.

Det viser en gjennomgang av 22. juli-kommisjonens rapport fra mandag.

Klokken 15.25 eksploderte bombebilen utenfor Høyblokka. Da satt gjerningsmannen bak rattet i en leiebil og på vei mot E18.

Hadde terroristen nøyd seg med bombeeksplosjonen og ikke holdt fast ved planen om å skyte barn og unge på Utøya, så kunne han ha kommet seg ut av landet.

Hadde han valgt å svinge østover på E18 i retning Sverige kunne han ha gått i skjul i utlandet og lagt nye skremmende planer.

Les også: Hvorfor slår ingen alarm?

For selv om operasjonssentralen i Oslo fikk tips om bilnummer og beskrivelser av gjerningsmannen bare minutter etter eksplosjonen, så ble dette ikke umiddelbart formidlet videre.

Klokken 16.17 blir politiet i Follo informert. Her reagerer man meget raskt, og allerede klokken 16.30 var de første bilene ute for å overvåke traffikken på både E18 (som krysser svenskegrensen ved Ørje) og E6 (som krysser grensen ved Svinesund).

- Litt avhengig av trafikken den dagen, men teoretisk kunne vi nok bare ha oppdaget ham på E18 ved Askim, sier lederen for fellesoperativ enhet i Follo, Olav Unnestad.

For de andre patruljebilene som rask settes opp blir plassert på steder som gjerningsmannen ville ha passert en time etter eksplosjonen - ved Vinterbro og et sted nærmere Oslo.

Svenskene reagerte

I Hedmark, som har 38 grenseoverganger, ble politiet aldri kontaktet for skjerpet grensekontroll.

Her sikres RV2 med en bevæpnet politipatrulje på Magnormoen på kvelden og i tillegg ble et tollkamera ble også snudd for å følge utgående trafikk.

Alvoret vises ved at svensk politi - på eget initiativ - klarte å iverksette en bredere og mer omfattende grensekontroll enn det norsk politi planla, fastslår 22. juli-kommisjonen.

Et eksempel er at en norsk patrulje på vei til Eda klokken 20.00 oppdager at svensk politi allerede er på stedet. Og klokken 20.52 informerer svensk politi politiet i Østfold at de kontrollerer trafikken på E18 inn i Sverige på jakt etter en grå kassebil.

Men dette betyr også at Brevik på de aller fleste grenseovergangene uhindret kunne ha kjørt over og forsvunnet i Sverige hvis han hadde hatt noen medhjelpere.

Les også: - Rapporten må forandre Norge

Først klokken 17.34 beslutter POD å iverksette en skjerpet grensekontroll, men det sendes ikke ut før klokken 18.06 - og da blir det ikke engang registrert ved de mest relevante politidistriktene.

Med et unntak: Romerike.

Her hadde man allerede iverksatt grensekontroll ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Torsdag var det ikke mulig for politidistriktets ledelse å finne ut eksakt når kontrollen var på plass, men man er tilfreds med at dette skjedde før klokken 18.06.

Det er derfor usikkert om en gjerningsmann ikke også kunne ha klart å flykte med et fly fra Norges hovedflyplass etter udåden.

Tre timer senere, klokken 21.00, iverksetter norsk politi grensekontroll ved den andre slyplassen i nærheten av Oslo - Moss Lufhavn Rygge, og de svenske grenseovergangene i Østfold.

Rundt halv ni blir det satt opp grensekontroll ved Trondheim Lufhavn Værnes.

Ventet med å sjekke gården

I Oslo hadde man nesten en og en halv time etter eksplosjonen (klokken 16.52) ordnet med kontroll ved fergeselskapene DFDS og Stena i havneområdet og ved Oslo sentralstasjon, heter det i Oslo-politiets egen granskningsrapport.

Men den sendrektige reaksjonen i forhold til grenseovergangene, har også en annen side.

Hvis Breivik hadde hatt noen medhjelpere så kunne også de ha klart å komme over grensen.

Gjerningsmannen pågripes noen minutter over halv syv på Utøya. Like etterpå, klokken 18.50, sendes det ut varsel om to andre mulige terrorceller (som bare tre av 27 politidistrikt registrerer i sine logger).

Les også: Kommisjonens 31 anbefalinger

Da fikk man også rede på at gjerningsmannen disponerte en gård ved Rena. Men det lokale politiet velger å avvente mannskaper fra Oslo fremfor å sikre Vålstua gård.

Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ber ikke sin mann i Hedmark om å sjekke område eller forhøre seg om Breivik og eventuelle medspillere var kjente.

Les flere nyheter her

Populært