Meny

Massegrav funnet i dansk myr

Denne hodeskallen er det første funnet som ble gravd opp av Alken Enge. Hullet stammer fra et spyd eller en pil. Foto: Ejvind Hertz, Skanderborg Museum

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et team av arkeologer har funnet eldgamle gjenlevninger av hundrevis av krigere i en myr i Danmark. 2000 år gamle spyd, økser, klubber og skjold er nå oppe i lyset.

I snart to måneder har et team bestående av femten arkeologer og biologer jobbet med å grave ut gjenlevningene av en stor hær som ble ofret i en myr i Danmark, kalt Alken Enge.

Funnene er makabre. Oppsprukne hodeskaller, skadde menneskebein og hoftebein hakket i to bekrefter at Alken Enge var åsted for en svært voldelig konflikt.

Les også: Kongelig middelalderbygning gravd fram på Karmøy

Håper å få svar på spørsmål

Utgravingen er i regi av Universitetet i Århus. Prosjektleder og professor i arkeologi, Mads Kähler Holst, forklarer i en pressemelding fra universitetet at «det er klart at dette må ha vært en ganske vidtrekkende og dramatisk hendelse som må ha hatt en dyp effekt på datidens samfunn».

Gjenlevningene vil bli gravd opp fra utgravingsstedet over de kommende dager. Deretter vil et internasjonalt team av forskere forsøke å oppdage hvem disse krigerne var og hvor de kom fra ved å utføre detaljerte analyser av gjenlevningene.

- Gravingen har gitt oss en stor mengde skjelettrester, og vi tror at de vil gi oss svaret på noen av de spørsmålene omkring hvilke hendelser som ledet opp til at denne hæren havnet her, forklarer Kähler Holst.

Les også: Graver frem historien

Enormt funn

Funnene skal være rundt 2000 år gamle og stammer fra jernalderen. Alken Enge ligger ikke langt fra Århus på Jylland, og funnet på det 40 hektar store området er så massivt at teamet ikke regner med å kunne få til å grave opp alt.

Istendenfor vil de fokusere på å gjenskape det generelle omrisset av hendelsene som fant sted i området ved å grave på mindre områder i myren og rekonstruere landskapet slik det kan ha sett ut i jernalderen.

Les også: Fant 6000 år gammel steinøks

Kartlegger forholdene i jernalderen

Samtidig som de arkeologiske utgravingene har også geologer fra Universitetet i Århus undersøkt utviklingen av myren.

- Den geologiske undersøkelsen indikerer at de arkeologiske funnene ble deponert i en innsjø en gang i tiden når det var et mindre basseng ved østenden av Mossø (en innsjø like ved myren, journ. anm.) som var skapt av en landtunge som stakk inn i innsjøen, forklarer professor Bent Vad Odgaard.

Dette mindre stykket av innsjøen ble etter hvert Alken Enge-myren. Geologenes analyser indikerer også at vannhøyden i området har endret seg flere ganger. Å kartlegge disse periodene med lav- og høyvann kronologisk ved bruk av geologiske teknikker vil også presist fortelle forskerne om forholdene som var på stedet ved tiden de mange hundre krigerne ble ofret, ifølge pressemeldingen. 

Les flere nyheter

Populært