Meny

Faremo tar ingen selvkritikk

Verken Høyres leder Erna Solberg (t.v.) og Frp-leder Siv Jensen, er imponert over regjeringens håndtering av Mæland-saken. Her er de to under partilederdebatten under Arendalsuka torsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisministeren har utvist dårlig lederskap, mener opposisjonen, men Grete Faremo (Ap) tar ingen selvkritikk.

– Jeg snakket med avgått politidirektør Øystein Mæland fredag morgen, og det er en tung dag for oss begge. Likevel er jeg overbevist om at jeg har gjort det riktige og opptrådt ryddig, sier justisminister Grete Faremo.

Hun sier hun aldri vurderte å gi Øystein Mæland sparken som politidirektør. Hun sier at hun i dagene etter at 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport, kun har vært opptatt av «det store endringsprosjektet» – et endringsprosjektet som blant annet skal styrke politiets beredskap.

– Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert om folk må gå i ledelsen i politiet, heller ikke Øystein Mæland. Men jeg kunne heller ikke utelukke slike utskiftninger, sier Faremo.

Les også: – Umulig å gå videre med arbeidet

– Gjorde det nødvendig

Faremo sier at hun aldri tidligere hadde vurdert seg som inhabil i sitt forhold til politidirektøren – heller ikke da hun ble utnevnt som justisminister i fjor høst. Men tyngden i 22. juli-kommisjonens kritikk av politiet gjorde det nødvendig å be lovavdelingen i Justisdepartementet om å foreta en habilitetsvurdering.

– Da lovavdelingen sa at jeg var nær opp mot inhabil, valgte jeg å erklære meg inhabil, sier Faremo.

Les også: Politimestre overrasket over Mælands avgang

Få timer

Det var torsdag, få timer før Mæland trakk seg som politidirektør, at Faremo ba lovavdelingen om habilitetsvurderingen. I svaret fra departementet framgår det at anmodningen er blitt forstått slik at den også omfattet "spørsmål om departementet skal gå inn for at politidirektørens tjenesteforhold skal avsluttes».

Opposisjonen på Stortinget, blant dem Venstres leder Trine Skei Grande, menere svarbrevet røper at Faremo har bedt lovavdelingen vurdere om hun kunne si opp Mæland, eller om noen andre måtte gjøre det.

På en pressekonferanse fredag ble Faremo gjentatte ganger konfrontert med ordlyden i departementets svar, men statsråden fastholdt at hun aldri har vurdert å fjerne Mæland fra stillingen.

Beslutningen om å erklære seg inhabil, orienterte hun departementsråd Tor Saglie i Justisdepartementet om klokken 14 torsdag, fortalte hun. – Samtidig ba jeg departementsråden orientere Mæland om dette, sa Faremo.

Ny sjef

Faremo har beordret kripos-sjef Odd Reidar Humlegård midlertidig til stillingen som politidirektør. Ny politidirektør vil bli utnevnt senere.

Humlegård får gode skussmål, men opposisjonspartiene er kritiske til hvordan justisministeren håndterte prosessen som førte til at Øystein Mæland torsdag trakk seg fra stillingen.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke imponert over regjeringens og særlig justisminister Grete Faremos håndtering av Mæland-saken.

– Det er forståelig at en regjering har behov for å vise handlekraft, men denne burde heller ha kommet til uttrykk før 22. juli. Det vi har sett de siste dagene kvalifiserer ikke til god karakter for ledelse, sier Solberg.

Siv Jensen er enig. – Måten Faremo har håndtert saken på, vitner om dårlig ledelse, sier Frp-lederne til NTB.

Hun betegner saken som underlig og sier Faremo nå framstår som en svekket justisminister. Håndteringen kan være aktuell for en gjennomgang i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener Frp-lederen.

– Komiteen kan se nærmere på det i en større sammenheng dersom de beslutter å opprette sak om forhold som er tatt opp i 22. juli-kommisjonens rapport, sier Jensen.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært