Meny

Moskva:

Homoparader forbys i 100 år

Nikolay Aleksejev har i åresvis kjempet for retten til å arrangere homoparader i Russland. Nå tas saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: AP Photo, Alexander Zemlianichenko

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En domstol i Moskva har for andre gang opprettholdt en ny lov om at homoparader skal være forbudt i den russiske hovedstaden de neste 100 år.

Forbudet mot offentlige arrangementer som kan kvalifisere som homoparader ble tidligere i år banket gjennom av en lokal domstol i Moskva. Forbudet gjaldt fra mars 2012, 100 år frem i tid, til mai måned, år 2112.

Et andre forsøk fra den russiske homobevegelsen GayRussia, med frontmann Nikolaj Aleksejev i spissen, på å få annulert 100-årsforbudet har nå blitt avvist, melder Russia Today.

Les også: AUF-leder frontet rekordstor homoparade

Tas til Strasbourg

Den russiske regjeringen begynte i år en juridisk kampanje mot påstått «homoseksuell propaganda». En lov mot promotering av homoseksualitet og pedofili ble tidligere i år godkjent og innført i Russlands nest største by Sankt Petersburg, og en tilsvarende lov har blitt foreslått godkjent på nasjonalt nivå.

Senest i fjor fikk russiske aktivister for første gang arrangere homoparade i Moskva og Sankt Petersburg, men det siste året har altså myndigheter i de to byene snudd i saken.

Nå tar homobevegelsen saken om retten til å utøve homoparader i Moskva til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Behandlingen der vil sannsynligvis også ta for seg den nye loven i Sankt Petersburg.

- I den nærmeste fremtid vil vi bestride myndighetene over 100-årsforbudet mot homofil stolthet-arrangementer, i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Ved å gjøre dette vil vi til slutt oppnå at forbudet blir kjent som ulovlig, ikke bare for fortiden, men for fremtidige homoparader i den russiske hovedstaden, sier Aleksejev til nyhetsbyrået Interfax.

Les også: Politiet får lov til å bruke uniform i homoparade

Vil ikke risikere offentlig uorden

To personer i Sankt Petersburg, som regnes som Russlands kulturhovedstad, ble i april i år dømt under den nylig innførte loven mot promotering av homoseksualitet.

De to hadde da vist frem en plakat på gaten der det sto «Å være homofil er normalt».

I Moskva argumenterer bystyret for forbudet med at det å arrangere homoparader betyr å risikere «offentlig uorden». De mener også at moskovitter flest ikke støtter et slikt arrangement.

I september vil også Europarådet - som arbeider for demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i sine medlemsland - undersøke Russlands svar på en tidligere kjennelse fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen som omhandler homofile rettigheter i landet, melder lokale russiske medier.

En undersøkelse fra 2011 utført av National Opinion Research Center, ved universitetet i Chicago, viser at toleransen for homofile i Russland blir stadig mindre.

Angrep på homofile er utbredt i landet, og religiøse aktivister med tilknytning til den russisk-ortodokse kirke gikk senest i mai til angrep på personer som deltok i en samling for å promotere homofiles rettigheter.

Les også:

Du har antakelig en «homse-radar»

Fredsprisvinner mener homofili bør straffes

Vil forby homofili

Les flere nyheter

Populært