Meny

Faremo: – Vurderte aldri å sparke Mæland

Justisminister, Grete Faremo, møtte pressen fredag for å svare om Øystein Mælands avgang. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse fredag framholdt justisminister Grete Faremo at hun aldri vurderte å gi Øystein Mæland sparken som politidirektør.

– Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert om folk må gå i ledelsen i politiet, heller ikke Øystein Mæland. Men jeg kunne ikke utelukke slike utskiftninger, fortalte justisministeren.

Unnvikende statsråd

Faremo sa hun hadde en samtale med Mæland fredag morgen. Hun beskrev situasjonen som «tunge dager for oss begge».

På pressekonferansen var hun svært unnvikende når pressen stilte spørsmål om hvorfor Mæland ikke lenger følte han hadde tillit fra regjeringen, og justisministeren tok ikke åpen selvkritikk for måten avgangen er håndtert på.

Faremo ville heller ikke svare på om Mæland ville vært rett mann for å lede politiet videre hvis han ikke selv hadde trukket seg torsdag.

– En slik hypotese kan jeg ikke gå inn i. Når lovavdelingen har kommet med sin vurdering, og Mæland har trukket seg, blir det en hypotese jeg ikke kan kommentere, sa hun.

Ikke vurdert inhabil

Faremo sa at hun aldri tidligere hadde vurdert seg som inhabil i sitt forhold til politidirektøren – heller ikke etter at hun ble utnevnt til justisminister. Men alvorligheten i 22. juli-kommisjonens kritikk av politiet gjorde det nødvendig å be lovavdelingen i Justisdepartementet om å foreta en habilitetsvurdering.

– Da lovavdelingen sa at jeg var nær opp mot inhabil, valgte jeg å erklære meg som det. Jeg orienterte fungerende statsminister Bård Vegar Solhjell om min beslutning, og jeg ba departementsråd Tor Sagli i Justisdepartementet om å orientere Mæland så raskt som mulig. Jeg orienterte selvfølgelig også statsminister Stoltenberg, sa Faremo.

Ny direktør

Justisministeren presenterte Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård som ny politidirektør, men ville ikke fortelle om dagens ledelse i Politidirektoratet – som f.eks. assisterende politidirektør Vidar Refvik – vil spille en rolle også fremover.

– Det er store utfordringer knyttet til ledelse og kommunikasjon i politiet, men det blir ikke riktig for meg å legge store restriksjoner over hvordan den påtroppende direktøren skal gjøre organisere sitt arbeid.

(NTB)

Les også: Kripos-sjefen blir ny politidirektør

Mæland trekker seg

Les flere nyheter her

Populært