Meny

Gravstøtte brukt som kystsikring

En gravstein ble funnet på en strand i Danmark. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dumpet på dansk strand med fulle inskripsjoner.

Et funn av en gravstein med inskripsjoner på danske Bogensø Strand i Kerteminde vekker sinne, skriver Extra Bladet. Steinen ble dumpet på stranden som del av såkalt kystsikring, altså en beskyttelse som skal hindre erosjon av kysten.

På steinen kan man lese om Anna og Hans, som ble stedt til hvile for rundt 50 år siden.

Les også: Edgar Allen Poe «begraves» på nytt

- Beklagelig

Det er eieren av et sommerhus som har bestilt et lass med stein til sikring. Han synes det er svært beklagelig at en gravstein er funnet i haugen.

- Jeg har ikke selv lagt merke til det, men det er veldig uheldig. Jeg kan bare beklage, sier han til Fyens Stiftstidende.

- Ikke min feil

Bonden som har levert steinlasset, vil heller ikke ta ansvaret.

- Jeg har tippet 400 kubikkmeter stein over kanten her, men jeg har garantert ikke tatt med noen gravstein, sier han.

- Flere tilfeller i Norge

Stein Olav Hole, driftssjef for Gravferdsetaten i Oslo, avdeling øst, forteller til ABC Nyheter at slikt har hendt flere ganger i Norge også.

Han forteller om et tilfelle fra Holmlia i Oslo hvor det dukket opp gamle gravsteiner med inskripsjon på en byggeplass. Disse skal imidlertid ha vært såpass gamle at de var fra tider med dårligere rutiner for steinbehandling.

- Det er de lokale kirkemyndighetene som bestiller bortkjøring av gamle steiner. Så kommer det an på om de som får oppdraget bare dumper steinene et sted eller om de behandles forsvarlig. Kirkemyndighetene må stille krav til behandling av steinene når de bestiller bortkjøring, sier han.

Finnes ikke regelverk

Hole forteller at det ikke finnes noe regelverk for hvordan gamle steiner skal behandles. I Oslo sendes alle gamle steiner til knusing, fordi fjerning av inskripsjoner er dyrt og krever mye arbeid.

- Man skal jo holde en etisk standard på det man driver med. Å for eksempel sende et stein til en som skal sette opp en mur, er helt utillatelig, sier han.

Les mer:

Kan få strekkode på gravsteiner

Gravrøver døde på kirkegård

Les flere nyheter

Populært