Meny

Kripos-sjefen blir ny politidirektør

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odd Reidar Humlegård tar over etter Øystein Mæland.
Fakta:

* Odd Reidar Humlegård (f. 1961) er konstituert politidirektør i Norge.

* Han kom til stillingen fra jobben som sjef for Kripos.

* Han var sjefskonsulent ved DNV Consulting før han ble sjef for Utrykningspolitiet i 2003, og videre sjef for Kripos i 2009.

* Humlegård har vært ansatt i politiet siden 1984, og har også bakgrunn fra Forsvaret.

Kilde: Wikipedia

Det annonserte justisminister Grete Faremo på pressekonferanse i Justisdepartementets lokaler fredag.

Odd Reidar Humlegård kommer fra stillingen som Kripos-sjef, og har tidligere vært sjef for Utrykningspolitiet (UP).

– Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i politidirektoratet og beredskapen skal styrkes. Derfor har jeg i dag innbeordret Odd Reidar Humlegård i stillingen som politidirektør, sa Faremo.

Humlegård begynner i stillingen mandag.

Faremo understreket at Kripos-sjefen både har jussutdannelse og har operativ bakgrunn fra Forsvaret.

Mæland varslet torsdag kveld at han fratrer sin stilling. Tidligere torsdag erklærte justisminister Grete Faremo (Ap) seg inhabil i tjenesteforhold som angår Mæland.

Mæland ga uttrykk for at han ikke følte han hadde nok tillit fra statsråden og andre politikere. I et brev fra lovavdelingen i Justisdepartementet kommer det fram at justisminister Grete Faremo hadde planer om å gi politidirektør Øystein Mæland sparken, ifølge VG.

Les også: Mæland trekker seg

– En vanskelig dag

- Jeg har alltid vurdert meg som habil i forhold til Øystein Mæland, også etter at jeg tiltrådte i fjor. Men da lovavdelingen sa jeg var «nær opp mot inhabil» i vurderingen av politidirektørens ansvarsforhold valgte jeg å erklære meg inhabiil, sier Faremo.

- Jeg tror dette er en vanskelig dag både for Mæland og meg, på samme måte som gårsdagen var det.

- Vi har en tung dag begge to. Jeg er likevel overbevist om at av hensyn til ryddighet og ønske om å gjøre jobben som skal gjøres var det riktig av meg å trekke denne konklusjonen etter vurderingen som kom fra lovavdelingen.

På pressekonferansen fredag framholdt justisminister Grete Faremo at hun aldri vurderte å gi Øystein Mæland sparken som politidirektør.

– Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert om folk må gå i ledelsen i politiet, heller ikke Øystein Mæland. Men jeg kunne heller ikke utelukke slike utskiftninger, fortalte justisministeren.

Faremo sa at hun aldri tidligere hadde vurdert seg som inhabil i sitt forhold til politidirektøren – heller ikke at hun ble utnevnt som justisminister. Men alvorligheten i 22. juli-kommisjonens kritikk av politiet gjorde det nødvendig å be lovavdelingen i Justisdepartementet om å foreta en habilitetsvurdering.

Les flere nyheter her

Populært