Meny

Iran truer Israel med ødeleggelse

Irans president Mahmoud Ahmadinejad (i midten) omgitt av livvakter under Quds-dag-paraden i Teheran. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israel er en «kreftsvulst» som snart vil bli ødelagt, sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad til demonstranter fredag.

Bemerkningene falt i forbindelse med en årlig demonstrasjon mot eksistensen til den jødiske staten, melder AFP.

- Sionistregimet og sionistene er en kreftsvulst. Selv om bare en celle av dem blir værende på en centimeter (palestinsk) jord, vil historien (om Israels tilstedeværelse) gjenta seg i fremtiden, sa han i en tale i Teheran, i forbindelse med markeringen av Irans Quds-dag som ble sendt på statlig fjernsyn.

- Landene i regionen vil snart gjøre slutt på de tronranende sionistene på palestinsk jord… et nytt Midtøsten vil definitivt bli dannet. Med Guds hjelp og bistand fra landene vil det ikke finnes et spor av amerikanere eller sionister i Midtøsten, sa han.

Den voldsomme ordbruken kommer samtidig som spenningen mellom Israel og Iran er høy grunnet Irans omstridte atomprogram.

Atomprogram

Israel har de siste ukene intensivert sine trusler om muligheten for bombeaksjoner mot Irans kjernefysiske anlegg, for å hindre landet i å skaffe seg atomvåpenkapasitet.

Iran, som lider under strenge vestlige sanksjoner, avviser at landets atomprogram har annet enn fredelige hensikter.

Militæret har advart om at det vil «ødelegge» Israel hvis landet angriper.

- De (israelerne) vet svært godt at de ikke har muligheten til et vellykket angrep mot Iran, sier utenriksdepartementets talsmann Ramin Mehmanparast til nyhetsbyrået ISNA.

- Om de gjør en feil vil nasjonens reaksjon føre til slutten på sionistregimet, sier han.

Les også: - Verdens farligste øyelege

Statlig fjernsyn viste menneskemengder marsjere i Teheran og andre iranske byer for å markere Quds-dagen, hvis navn, som stammer fra arabisk, peker på byen Jerusalem, den omstridte fremtidige hovedstaden til både israelere og palestinere.

Demonstranter bar palestinske flagg og bilder av Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og bannere med påskriften «Død over Israel» og «Død over USA.» En gruppe i Teheran ble vist mens de brant et israelsk flagg.

«Sionistisk utvekst»

Marsjene har vært en årlig begivenhet i Iran under den muslimske hellige måneden Ramadan siden den islamske revolusjonen i 1979. De understreker Irans antipati overfor Israel og landets allierte USA, og støtten til den palestinske saken, som Khamenei onsdag kalte en «religiøs forpliktelse». Den øverste lederen beskrev Israel som en «uhederlig og falsk sionistisk utvekst» i Midtøsten som «vil forsvinne».

Ahmadinejad hevdet i sin tale at «sionister» utløste første og andre verdenskrig, og at de har «tatt kontroll over verdens gjøren og laden siden det øyeblikk de ble dominerende i den amerikanske regjeringen».

Han hevdet at større regjeringer, banker og medier er treller for en sionistisk klikk hvis mål er å «ødelegge kulturene, verdiene og selvstendigheten til nasjoner».

Les også: Israelerne får rakettalarm på mobilen

Ahmadinejads tidligere bredsider mot Israel og landets jødiske tilhengere, og hans avvisning av at Holocaust fant sted, har skaffet ham ukvemsord fra vestlige og andre nasjoner. Enkelte land har forlatt salen under hans taler for FNs generalforsamling.

Israel har også brukt sterke ord mot Iran og landets ledere, og påkalt bildet av Hitler og nazistene like før andre verdenskrig.

Enkelte har anklaget Teheran for å være innstilt på et folkemord mot israelerne.

Les også:
- De henter palestinske barn i sengene sine
Palestinske myndigheter anklages for grove overgrep

Les flere nyheter

Populært