Meny

Politi-topp fra Drammen utelukker ikke direktørsøknad

Drammens politimester Christine Fossen er en mulig etterfølger etter Øystein Mæland. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimestre landet over er opprørt over tapet av sin øverste sjef og ønsker en ny, sterk leder. En mulig etterfølger etter Øystein Mæland er Drammens politimester Christine Fossen.

Sjefen for Søndre Buskerud politidistrikt var i mai i fjor en av to som søkte politidirektørjobben.

Den andre var Øystein Mæland. Fossen søkte også stillingen som ny PST-sjef etter Janne Christiansen, men fikk heller ikke den jobben.

Hun har foreløpig ikke bestemt seg for om hun vil søke, melder Drammens Tidende.

– Det har jeg ikke helt tenkt på, dette må synke litt inn først og jeg må sette meg inn i rapporten. Jeg utelukker ingenting og vil vente og se hva statsråden foretar seg. Nå skal jeg brette opp ermene og ta imot nye politistudenter på mandag, så jeg stiller meg helt avventende til akkurat dette, sier Fossen til avisa.

Unisont

Politimestrene landet over har uttrykt skuffelse og sinne over at politidirektør Øystein Mæland ble presset til å gå av. Politimester i Tromsø Ole Bredrup Sæverud i Tromsø forteller om bred enighet blant kollegene i støtten til Mæland.

Les også: Politimestre overrasket over Mælands avgang

– Dette var veldig synd. På politimøtet torsdag var alle unisont enige om at vi trengte å ha politidirektør Øystein Mæland ved roret nettopp i disse tider, sier han til NTB.

Han vil ikke si noe om hvem som bør bli ny politidirektør.

– Det er ikke vår oppgave å ansette en ny, sier Sæverud.

Ny tillit

Hans to kolleger i Møre og Romsdal er begge redd for at omorganiseringen i politiet nå har fått et kraftig skudd for baugen. Arbeidet med å forbedre politiet rammes hardt, mener politimesteren i Nordmøre og i Romsdal, Arnstein Nilssen til NRK.

Les også: Mæland trekker seg

– Dette er det verst tenkelige i akkurat den situasjonen som politiet i Norge er oppe i akkurat nå. Nå burde Mæland fått jobbe med 22. juli-kommisjonens rapport. Sammen med politimestrene burde han fått gjøre politiet bedre, sier Nilssen.

Tro på Refvik

Sunnmøres politimester Steven Hasseldal mener det hele handler om tillit mellom politietaten og publikum.

– Vi trenger å få tilbake tilliten fra publikum. Det må gjøres gjennom handling. Og i den sammenhengen trenger man en sterk leder, sier Hasseldal.

Les også: Jensen: – Lytt til fotfolket i politiet

Nord-Trøndelags politimester Trond Prytz tror ikke at arbeidet om å gjenskape tilliten til norsk politi vil stoppe helt opp.

– Nei, assisterende politidirektør Vidar Refvik kjenner Politi-Norge godt og vil sørge for å videreføre det viktigste arbeidet inntil en ny politidirektør er på plass, sier Prytz.

Peker på Gjørv

Politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark peker allerede på mulige etterfølgere etter Mæland. Han mener det kan være naturlig å se til Forsvaret. Men han foreslår også kommisjonslederen som mandag felte en nådeløs dom over Politi-Norge og medvirket til Mælands avgang.

«Ingen kjenner situasjonen og utfordringene i norsk politi bedre enn Alexandra B. Gjørv. Hun har stor tillit, politisk og i folket,» skriver han på Twitter.

Beate Gangås, som er øverste leder i Østfold politidistrikt, mener det er viktig å få på plass en ny leder raskt, slik at det blir lettere å samarbeide på tvers av politidistriktene. Hun er ikke redd for at distriktet skal bli svekket av lederskiftet.

– Nei, etter min mening vil dette bare gi oss større kraft til å fortsette med vårt arbeid, sier Gangås til NRK.

Les flere nyheter her

Populært