Meny

Finland forbereder seg på euro-sammenbrudd

Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja mener landet må være forberedt på at eurosamarbeidet bryter sammen. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske ledere bør først som sist forberede seg på et sammenbrudd i eurosonen, mener Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja.

Finland har alt utarbeidet en beredskapsplan for en slik mulighet, sier Tuomioja til den britiske avisen Daily Telegraph fredag.

– Det er ikke alle i Finland som ønsker dette, og det er heller ikke regjeringens ønske. Men vi må være forberedt, sier han.

Bare fire land i eurosonen nyter fortsatt godt av kredittvurderingsbyråenes høyeste rating, og Finland er blant dem. Den politiske veteranen Tuomioja tror EU kan komme styrket ut av et sammenbrudd i eurosonen.

– Et sammenbrudd i eurosonen vil ikke innebære slutten for EU. Det kan få EU til å fungere bedre.

Timo Soini, som er leder for det svært EU-kritiske Sannfinländarna, er knallhard i sin dom over den europeiske fellesvalutaen.

– Det fins ingen regler for hvordan man kan forlate euroen, men det er bare et tidsspørsmål. Enten sør eller nord vil bryte ut, for denne valuta-tvangstrøyen skaper elendighet for millioner og ødelegger Europas framtid, sier Soini.

– Den er en total katastrofe. Vi kommer til å gå tom for penger slik vi nå holder på. Men ingen i Europa vil være den første til å forlate euroen og ta all skylden, sier han.

Les andre EU-nyheter.

Les flere nyheter her

Populært