Meny

Pussy Riot dømt til to års fengsel

Medlemmene i den feministiske punkegruppa Pussy Riot fotografert i retten. Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Yekaterina Samutsevitsj. Arkivfoto: Scanpix/ Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre kvinnene i punkbandet Pussy Riot i Moskva er dømt til to års fengsel hver for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat.

Det kunngjorde dommer Marina Syrova i retten fredag.

Aktor hadde lagt ned påstand om tre års fengsel for hver av de tre, Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova, melder NTB.

De tre kvinnene tok seg 21. februar inn i en katedral i sentrum av Moskva hvor de fremførte en låt med hard kritikk av dagens russiske president Vladimir Putin. Det ble fredag arrangert demonstrasjoner til støtte for de tre kvinnene i en rekke land. Popstjerner som Madonna og Paul McCartney har engasjert seg i saken, og i Oslo aksjonerte Amnesty-aktivister utenfor den russiske ambassaden.

En rekke personer ble pågrepet i demonstrasjoner etter domsavsigelsen fredag. En av disse skal være tidligere verdensmester i sjakk og trener for det norske sjakkgeniet Magnus Carlsen, nå opposisjonspolitiker, Garry Kasparov.

Verdens oppmerksomhet

De tre kvinnene fra det lille punkbandet fikk verdens oppmerksomhet da de trosset russiske myndigheter og gjorde narr av president Vladimir Putin i en katedral i sentrum av Moskva 21. februar i år.

Les også: Dom faller i saken mot punkerne i Pussy Riot

Demonstrasjoner til støtte for løslatelsen av Pussy Riot har strukket seg fra Sydney til New York.

Varetekt i fem måneder

Bandmedlemmene, to av dem er mødre og ingen er eldre enn 30, har blitt holdt i varetekt i fem måneder. De risikerer tre års straffarbeid, og har vært tiltalt for «forstyrrelse av offentlig ro og orden motivert av religiøst hat».

Les også: Britiske popstjerner protesterer mot Putin

Se også: Derfor vil Putin straffe Pussy Riot

De tre har allerede bedt de troende om tilgivelse for å ha vekket anstøt, men har iherdig forsvart sitt syn; Russland har hatt lite fremgang de siste 12 årene med Putin til rors.

«Punk Prayer»-trioen opptrådte i finlandshetter og korte neonfarvede skjørt nær alteret til Moskvas største katedral 21. februar. De sang med bønn til jomfru Maria om å «drive ut Putin».

Rettsavgjørelsen kommer samme dag som Putin markerer de første 100 dagene av sin tredje periode ved makten i Kreml.

Han har allerede sørget for bøter og restriksjoner mot politiske organisasjoner med utenlandske inntektskilder.

Amnesty Norge leverte fredag ettermiddag 12.500 underskrifter til støtte for den russiske punkgruppa.

Les flere nyheter

Populært