Meny

Ensjø-drapet

Politiet: – Vi frykter hevnaksjoner

DREPT. En mann (30) ble skutt og drept ved Shell-stasjonen på Ensjø i Oslo mandag kveld. Politiet jakter på en sølvgrå bil. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet sier de frykter hevnaksjoner etter at en person med tilknytning til det pakistanske gjengmiljøet i Oslo ble drept mandag denne uken.

Mandag kveld ble en 30 år gammel norskpakistaner skutt og drept på en bensinstasjon på Ensjø. Sjef for Spesielle Operasjoner i Oslo politidistrikt, Torstein Holand, sier til ABC Nyheter at han nå frykter at venner av den drepte vil hevne drapet.

– Vi frykter hevnaksjoner i miljøet. Det er noe vi tar svært alvorlig og det jobbes konkret og målrettet med å avverge dette, både på kort og på lang sikt, sier han.

– Politiet gjør alt som står i vår makt for å avverge nye hendelser.

Enkeltpersoner står bak

Den drepte skal være en kjenning av politiet og har vært på en rekke steder der det har utviklet seg til å bli bråk. 14. februar i år skal han ha vært tilstede under en skyteepisode i nærheten av Radisson-hotellet på Holbergs plass i Oslo.

Mannen skal ha pleid nære relasjoner til sentrale medlemmer i en pakistansk gjeng.

Politiet sier at de har sett en økt spenning innad i det kriminelle miljøet i Oslo de siste månedene.

– Vi mottok tidligere i sommer informasjon om en økt spenning i miljøet. Seksjon for organisert kriminalitet har både pågrepet og varetekstfengslet, oppsøkt personer som vi har oppfattet som truet og brukt konfrontasjon som metode for å avverge videre utvikling, sier Holand.

Siden 18. mai har det vært fem alvorlige voldshendelser i Oslo med tilknytninger til gjengmiljøet.

– Voldshandlingene begås trolig i tilknytning til enkeltpersoners kriminalitet, sier han.

Les også: Mann skutt og drept

– Ikke krig i miljøet

En mann ble kort tid etter drapet pågrepet og siktet for medvirkning til drapet på Ensjø. Den siktede ble pågrepet i Bastøy fengsel hvor han etter det ABC Nyheter kjenner til soner en lengre dom for narkotikakriminalitet.

Politiet jakter fortsatt på mannen de tror står bak drapet på 30-åringen.

– Situasjonen nå er ikke som vi tidligere har sett, hvor to gjenger er i full krig. Nå er det enkeltpersoner som kjemper mot hverandre, sier han.

Politioverbetjent i Oslo politidistrikt, Harald Bøhler, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at det er personer med lav terskel for å trekke våpen som har stått bak de siste alvorlige hendelsene som har skjedd.

– Noen kriminelle elementer i miljøet tyr til bruk av våpen i gitte situasjoner, har Bøhler tidligere sagt.

Holand forteller at alle mannskaper er ute for å få inn informasjon, være synlig tilstede, utøve nulltoleranse og overvåke miljøet.

– Ingen vet hvem de kan stole på

ABC Nyheter vet at det går en rekke rykter i det kriminelle miljøet etter drapet på Ensjø. Det blir bekreftet av Holand.

– Ingen vet helt hvem de kan samarbeide med eller stole på. Det er rykter som preger miljøene for tiden.

– Det er rykter om narkotikagjeld, hvem som er lojale med hvem og så videre. Det er viktig å finne ut hvor ryktene kommer fra, og hvilke sider de kommer fra, slik at vi kan rette målrettede tiltak mot de vi mener er sentrale, forteller Holand.

Les også: – Oppgjør i det kriminelle miljøet

Leter etter våpen

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor konflikten tas i det offentlige rom.

– Men man gir vel et signal når man skyter etter noen, sier han.

Ifølge politiet er det viktig for politiet å hindre at personer i det kriminelle miljøet nå går rundt med våpen. Dette krever kontinuitet og massiv innsats over tid, forteller Holand.

– Vi har kontakter med alle som kan gi oss informasjon. I tillegg har vi kontakt i forbindelse med pågripelser og ransakinger for å få løst situasjonen, sier han.

– De har ingen bremser

Voldsforsker ved politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, har forsket på gjenger i Norge. Hun har sett en klar tendens til at gjengene raskt tyr til hevnaksjoner. Hun tror det vil komme hevnaksjon som vil være synlige i det offentlige i kjølvannet av Ensjø-drapet.

– Man har sett at gjengene helst hevner seg i det offentlige rom. Det gjøres for å vise makt og styrke.

– De har ingen bremser. De vil at offentligheten skal se hvor farlige de er for å øke frykten for gjengene, sier hun.

Etter en rekke voldelige hendelser hvor personer tilknyttet gjengene i Oslo har vært involvert tror Bjørnebekk medlemmene kan bli besatt på å hevne seg.

– Det er et grunnleggende prinsipp at den krenkende må ta igjen. Helst tar man igjen hardere enn det man selv ble utsatt for. Det er noe som kalles hevnsirker, hvor man tar hevn gang etter gang, i et kort tidsrom etter hver hendelse, sier Bjørnebekk.

Les også:    

Drapsiktet 22-åring ute av landet

Politiet etterlyser 22-åring

Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

Truer politiet med utenlandske medlemmer

Dette er Norges nyeste MC-gjeng

Les flere nyheter

Populært