Meny

Høyre og Frp utelukker ikke mistillit mot regjeringen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg stilte opp til partilederdebatt i regi av Arendalsuka torsdag. Stoltenberg gjentok at 22. juli-kommisjonens 31 anbefalinger skal gjennomgås og følges opp så snart som mulig. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Høyre-leder Erna Solberg eller Frps Siv Jensen utelukker at det kan bli reist mistillitsforslag mot enkeltstatsråder eller hele regjeringen. Men begge vil først høre statsminister Jens Stoltenbergs redegjørelse i Stortinget.

Oppfølgingen av 22. juli-kommisjonen ble det dominerende temaet under partilederdebatten torsdag, selve høydepunktet under Arendalsuka. Dette er et arrangement for politikk og næringsliv som er nytt av året. Kulturhuset var fylt til bristepunktet, og temperasturen var høy, både i salen og etter hvert blant debattantene.

– Vi må ta ting i riktig rekkefølge. Først skal vi høre hva Stoltenberg vil gjøre som svar på de 31 forslagene som kommisjonen har lagt fram. Deretter vil nok Stortinget starte sin behandling, trolig i regi av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Vi trenger ikke vente på stortingsmeldingen for å komme i gang, sier Solberg til NTB.

Les også: Stoltenberg stanset diskusjon om Grubbegata

Passer dårlig

Jensen er helt enig i denne framgangsmåten, først redegjørelse, deretter eventuelt mistillit.

Noen klarere framdriftsplan klarte ikke møteleder Geir Helljesen å lokke ut av de borgerlige partilederne. Frp-lederen avfeide antydninger om at det ville passe dårlig rent strategisk å få et uventet regjeringsskifte kastet over seg bare et år før valget, og at opposisjonen derfor ville tone ned sin kritikk.

– Man kan ikke beskylde oss for å drive politisk spillfekteri. Til det er saken for alvorlig. Stortinget har en jobb å gjøre når beredskapen svikter så totalt. Dette dreier seg ikke om hva som er tjenlig i en valgsammenheng, sa Jensen fortørnet.

KrF-leder Knut Arild Hareide har markert seg ved å innrømme at beredskapen ikke ville vært bedre under en borgerlig regjering enn den var 22. juli i fjor. Han viste til at hele det politiske Norge har et medansvar.

– Vi hadde ikke lagt rammen som gjorde at politiet kunne fungere bedre. Landet er avhengig av et politi som nyter tillit, og den er det vår alles oppgave å gjenreise, sa Hareide.

Les også: - De klarte jo ikke å ta vare på ungene våre

Slag

Venstres Trine Skei Grande betegnet rapporten som «et stort slag i magen», en total kollaps fra topp til bunn i politiet. Hun oppfordret Stoltenberg til å komme til Stortinget med en tidsplan.

– Vi trenger frister, slik at vi kan kvittere ut hvert enkelt tiltak etter hvert som det blir innfridd. Si fra når det kan gjøres, og så skal vi i Stortinget gi vår støtte, sa Venstres leder.

Statsminister Stoltenberg innrømmet at staten ikke hadde klart å beskytte sine innbyggere og at det gikk sterkt inn på ham.

– Vi har en politisk, men også en moralsk og etisk forpliktelse til å beskytte mennesker. Det er helt grunnleggende. Vi har satt i gang arbeidet med å bøte på disse svakhetene. Jeg tar inn over meg at heller ikke jeg helt ut forsto rekkevidden av risikoen, at det som skjedde, faktisk kunne skje i den gaten jeg gikk i hver dag. Den bevisstheten var for svak også hos meg, innrømmet Stoltenberg til en tyst forsamling.

Les også: Willoch: Stoltenberg må ta ansvar

Borgerlig samarbeid

Statsministeren ville ikke besvare spørsmål om hva Ap gjør, hvis SV faller bort som makker på grunn av et elendig valg. Han ville følgelig ikke kommentere spekulasjoner om at kanskje KrF kan ta plassen.

– Vi har en plan A og trenger ikke flere. Vi går til valg på det vi har gjort og våre planer om fortsatt modernisering av velferdsstaten. De andre har ikke en gang en plan A. Vi vet ikke hva de skal gjøre. Men det lille vi vet, er ikke bra, sa Stoltenberg.

Blant de borgerlige er tilstandsrapporten slik den har vært i det siste, med et Høyre og Frp som gjerne vil samarbeide med alle, mens Venstre fortrekker KrF og Høyre, men «snakker gjerne med Frp».

En ytterligere avklaring syntes Hareide å stå for. Han viste til uforsonlige uttalelser fra Aps Martin Kolberg og fant heller ikke trøst i Stoltenberg beskrivelse av utsiktene til å få til noe med KrF.

– Det begynner å bli lettere for KrF. Det blir stadig klarere at vi vil bidra til et regjeringsskifte, men at vår preferanse går mot Høyre og Venstre. Vårt landsstyre i september vil gi den endelige formuleringen, sa KrF-lederen.

Solberg ville ikke la seg lokke av Helljesen og makker Eva Bratholm til å si om hun fortrekker en topartiregjering med Frp framfor en konstruksjon med alle fire.

– Du får ingen sannsynlighetsberegning av meg. Jeg er ikke en observatør, men en deltaker, og alt jeg sier, vil bli vridd og vrengt på, sa Solberg.

Les også:

Eskil Pedersen: Viktig å huske det som fungerte

Johannessen: Politiet må bli flinkere til å lære

- Rapporten må forandre Norge

Les flere nyheter

Populært