Meny

Sør-Afrika:

Gruvearbeidere drept av politiet

En politimann bærer våpen som ble brukt av de streikende gruvearbeiderne. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 30 personer ble drept da opprørspoliti torsdag skjøt mot streikende gruvearbeidere i Sør-Afrika, ifølge øyenvitner. Streiken har vart i månedsvis og ifølge rapporter skal gruvearbeiderne kreve mer enn 100 prosents økning i lønnen før de vil gå tilbake til arbeidet.

Flere hundre streikende gruvearbeidere væpnet med macheter, spyd og kjepper hadde samlet seg utenfor platinagruven ved byen Marikana i Sør-Afrika torsdag.

Det dødelige sammenstøtet med politiet skal ha skjedd da gruvearbeiderne, som totalt skal ha bestått av omtrent 3000 personer, ble for truende for politiet som da holdt på å legge ut piggtråd for å kontrollere folkemengden, ifølge Russia Today.

Da gruvearbeiderne nektet å etterfølge politiets ordre om å spre seg og forlate området, skjøt politiet med både gummikuler og skarp ammunisjon. I tillegg brukte de tåregass mot arbeiderne.

Krever kraftig lønnsøkning

Bakgrunnen for streiken er et krav fra gruvearbeiderne om over 100 prosents økning i lønn for arbeidet de utfører. Lønnen per i dag ligger på 5000 Rand, eller omtrent 3600 kroner, og arbeiderne krever at den økes til over 9000 kroner, eller 12500 Rand, ifølge den sørafrikanske avisen The Star. 

Platinagruven i Marikana er eid av selskapet Lonmin, verdens tredje største platinaprodusent. Ifølge personer avisen har snakket med har gruvearbeiderne gitt opp å la fagforeninger styre forhandlingene med ledelsen i selskapet, og styrer nå forhandlingene selv.

Torsdag var situasjonen spent. Over 1000 politifolk var posisjonert ved gruven, og nær 4000 gruvearbeidere satt ved og rundt gruven. Arbeiderne sang, danset og ropte tradisjonelle krigsslagord mens de viste frem et utvalg av våpen, skriver The Star.

Blodig streik

Lonmin annonserte torsdag at urolighetene betyr at gruven trolig ikke vil klare å møte produksjonsmålene for 2012. Aksjer i selskapet har sunket seks prosent i verdi etter torsdagens voldsutgytelse, noe som fører til at verdien har sunket med 13 prosent siden streiken startet.

Titusener av gruvearbeidere har i flere måneder streiket ved platinagruven ved Marikana, ifølge NTB

Rivaliserende fagorganiserte skal også gjentatte ganger ha angrepet hverandre med blodig resultat. Ti mennesker skal ha blitt drept forut for sammenstøtene torsdag. To politimenn skal også ha blitt drept. 

Ifølge The Star skal visepresidenten i Lonmin, Barnard Mokwena, ha sagt at selskapet ikke er forberedt på å forandre den eksisterende lønnsavtalen med gruvearbeiderne, på tross av vedvarende streik og voldsepisoder.

Les også:

Sudanske aktivister vil kjempe for regimeskifte

- USA må samarbeide med Kina

- Verdens farligste øyelege

Les flere nyheter

Populært