Meny

Gir Assange asyl

Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange. Arkivfoto: Scanpix/AFP PHOTO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ecuador gir grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, politisk asyl, opplyser utenriksminister Ricardo Patiño.
Saken mot Julian Assange
* 7. desember 2010: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange blir pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre. Assange er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.


* 16. desember 2010: Assange blir løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.

* 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA. Der risikerer han å bli stilt for retten på grunn av WikiLeaks' publisering av tusenvis av lekkede ambassadedokumenter.

* 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker nok en gang.

* 30. mai 2012: Britisk høyesterett stadfester at Assange skal utleveres til Sverige. (Kilde: Reuters) (©NTB)

Ecuador annonserte torsdag at landet har besluttet å innvilge politisk asyl til Julian Assange, WikiLeaksgrunnleggeren som søkte tilflukt i landets ambassade i London for å unngå utlevering til Sverige.

- Den ecuadorianske regjering, lojal til sine tradisjoner med å beskytte dem som søker tilflukt ved våre ambassader, har besluttet å innvilge herr Assange politisk asyl, uttalte landets utenriksminister Ricardo Patiño under en pressekonferanse.

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Men Assange frykter også utlevering til USA, som kan komme til å tiltale ham i forbindelse med WikiLeaks' offentliggjøring av en mengde hemmelige dokumenter, blant disse informasjon knyttet til krigene i Irak og Afghanistan, og en rekke hemmeligstemplede diplomatbrev.

Det er likevel uklart om Assange vil kunne forlate Storbritannia. Britisk politi venter utenfor ambassaden, og er klare til å pågripe ham for brudd på kausjonsbetingelsene som ble innvilget i 2010.

Han har vært gjennom en maratonrunde med rettsmøter, men hadde til slutt spilt ut alle kort ifølge britisk lovgivning i juni da Høysterett avviste hans appell mot utleveringsbegjæringen.

Assange er anklaget for seksuelle overgrep i Sverige, men har nektet å sette sin fot i landet. Han sier han risikerer utlevering til USA, som han insisterer på at ønsker å tiltale ham for spionasje eller andre alvorlige kriminelle handlinger etter at dokumentene ble offentliggjort.

Kolleger av Assange har blitt avhørt og det er nedsatt en storjury som skal ha avhørt personer med tilknytning til Bradley Manning, soldaten som er anklaget for å ha overlevert flere hundre av de klassifiserte dokumentene til WikiLeaks.

Les flere nyheter

Populært