Meny

- De henter palestinske barn i sengene sine

En palestisk gutt arresteres av israelske myndigheter for steinkasting (Foto:AFP/Hazem Bader/NTBscanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske styrker arresterer palestinske barn om natten med bind for øynene, skriver organisasjon for barns rettigheter i en ny rapport.

«Rommet er én ganger to meter stort, stinker kloakk og har en skitten madrass liggende på gulvet. Det finnes ingen vinduer der og lyset står alltid på».

Slik beskriver en rapport fra den uavhengige organisasjonen Defence for Children International cellene der israelsk politi plasserer palestinske barn i isolat.

Barna blir ofte hentet i sine hjem mellom midnatt og klokka fem om natta. De fleste er ikke forberedt på at de kommer.

Mange bor i nærheten av urolige områder ved israelske bosetninger og blir arrestert anklaget for å ha kastet stein, skriver Al Jazeera.

Les også: Palestinske myndigheter anklages for grove overgrep

- To barn arrestert hver dag

I rapporten Bound, Blindfolded and Convicted: Children held in Military Detention (Bundet, gitt bind for øynene og dømt) skriver Defence for Children International om overgrep mot palestinske barn i det israelske rettssystemet.

I løpet av 11 år har rundt 7500 barn fra 12 år og oppover blitt arrestert av israleske myndigheter. Det tilsvarer nesten to barn hver dag.

Les også: Israel mister norske venner

- Slått, sparket og truet

Barna som ble intervjuet har beskrevet at de ble tatt med makt ut av sengene sine, fikk bind for øynene og i enkelte tilfeller forteller de at de har blitt tvunget til å ligge med hodet ned i mange timer under svært kalde eller våte forhold mens man venter på at politistasjonen skal åpne neste morgen.

Flere forteller at de har blitt sparket, truet og slått under arrestasjonen.

Foreldrene til barna blir ofte ikke opplyst om hvor barna deres blir ført hen og får ikke lov til å være tilstede under forhøret, slik tilfellet er for israelske barn.

Les også: 1.350 palestinske fanger sultestreiker i Israel

Kritiseres for forskjellsbehandling

Rapporten kritiserer det de ser på som forskjellsbehandling av palestinske barn i det israelske rettssystemet.

Israelske barn kan ikke arresteres dersom de er under 14 år gamle. For palestinske barn er aldersgrensen 12. Palestinske barn kan også bli holdt i varetekt i opp til 188 dager uten formell siktelse.

- Palestinske og israelske barn har helt ulike rettigheter. Det er vanskelig å rettferdiggjøre dette etter 45 år med okkupasjon. Dette handler ikke om skyld eller ikke. Vi mener at barna ikke bør behandles forskjellig, sier advokat i DCI (Defence for Children International) Gerard Horton til Al Jazeera.

Rapporten hevder at arabiske barn får utlevert dokumenter på hebraisk som de blir bedt om å signere. Israelske myndigheter nekter overfor Al Jazeera for at dette skjer.

99,7 prosent sier seg skyldige

99,7 prosent av barna kjenner seg skydige. En av grunnene til det kan være at israelske myndigheter tilbyr dem 2-3 måneder i fengsel for førstegangsforbrytelser, mens de i påvente av en rettssak kan komme til å måtte vente 4-6 måneder i fengsel på en dom.

Barna blir ofte plassert i fengsler på israelsk territorie der det er vanskelig for foreldrene deres å komme og besøke dem.

Les flere nyheter her

Populært