Meny

Splittet Sikkerhetsråd stanser Syria-oppdrag

Onsdag eksploderte en bombe like ved hotellet der FN-observatørene er innkvartert i Damaskus. Kun 110 observatører er igjen, men flere er ventet å forlate landet før mandatet går ut søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenssamfunnet skulle torsdag avslutte jobben til FN-observatørene, som i vår reiste til Syria med et lite håp om at de kunne dempe konflikten i landet.

Det var på forhånd ikke ventet at de 15 landene i Sikkerhetsrådet ville bli enige om nye Syria-tiltak under torsdagens møte.

– Sikkerhetsrådet er så polarisert at jeg ikke forventer noen avgjørelse i politisk forstand, sier Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud.

Mandatet til de 300 FN-observatørene, som inntil midten av juli var ledet av den norske generalmajoren Robert Mood, utløper midnatt søndag.

Det er nå bare 110 observatører igjen i Syria, og de befinner seg i Damaskus ettersom volden tvang dem til å innstille patruljeringer i juni. Onsdag ble flere mennesker såret i et bombeangrep like ved hotellet som observatørene bruker som base.

Dyp uenighet

Splittelsen mellom vestlige land på den ene siden og Kina og Russland på den andre er dypere enn noensinne. Dermed er det ikke noe håp om at mandatet til observatørene blir forlenget.

Les også: - Verdens farligste øyelege

I beste fall vil de bli enige om å opprettholde et kontor i Damaskus for å støtte diplomaten som eventuelt overtar som Syria-utsending for FN og Den arabiske liga, opplyser FN-diplomater til nyhetsbyrået AFP.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon forsøker å overtale Lakhdar Brahimi fra Algerie til å overta oppdraget etter at Kofi Annan trakk seg tidligere i sommer.

Brahimi er 78 år og har vært FNs spesialutsending i både Irak og Afghanistan, men den pensjonerte FN-veteranen nøler med å overta oppdraget i Damaskus.

Tre ganger nei

Kina og Russland har allerede lagt ned veto mot tre FN-resolusjoner fordi de mente at de inneholdt for ensidig kritikk av regimet til president Bashar al-Assad.

Mens vestlige land mener at russerne og kineserne bidrar til å nøre oppunder regimets voldsbruk, anklages vestlige land for å oppmuntre opprørerne.

Les også: FN-observatørene: Volden øker i Syria

Samtidig har FNs generalsekretær innstendig bedt verdenssamfunnet om å stå sammen om en felles linje.

En rådgiver for regimet i Damaskus var torsdag i Beijing der hun uttrykte stor tilfredshet med Kinas og Russlands holdning.

– Vi er glade for å oppleve land som Kina og Russland, som ikke er kolonimakter eller behandler folk som om de var kolonimakter, sier Bouthaina Shaaban i et intervju med den statsdrevne engelskspråklige avisen China Daily.

Hun fremholder at hun vil bruke besøket til å gi kinesiske ledere et sant bilde av det som foregår i Syria. Torsdag ettermiddag skulle hun møte Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

Kina har også foreslått å invitere representanter for den syriske opposisjonen til Beijing, noe man ifølge kinesiske medier håper vil kunne bidra til en forhandlingsløsning.

– Tapt mulighet

Da generalmajor Robert Mood reiste til Damaskus i april, understreket han at oppdraget ville bli vanskelig.

– Jeg har jo sett at dødelige fiender tidligere har klart å finne en løsning på vanskelige, politiske problemer og hoppe over avgrunner av fiendskap og vold, så at det er mulig, er jeg helt sikker på. Og jeg er like sikker på at det er fryktelig vanskelig, sa han til TV 2.

Les også: Kamper på grensen mellom Jordan og Syria

Da han forlot Syria i juli, var han preget av ambivalens. Oppdraget hadde ifølge Mood vært givende, men samtidig satt han igjen med en dårlig følelse av at partene ikke hadde grepet den ene muligheten de hadde til å komme inn på et mer fredelig spor.

Les flere nyheter her

Populært