Meny

Vil ha samisk TV-kanal

Nils Johan Haetta mener samene trenger en egen TV-kanal. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sameradio-sjefen vil ha egen kanal for samer. - NRK Sápmi er allerede overbemannet, mener kritiker.

Nils Johan Haetta ser gjerne at det etableres en egen, samisk TV-kanal, skriver Ságat. Per i dag er det nærmeste urfolket kommer noe eget TV-tilbud, sendingene til NRK Sápmi.

I følge Haetta er det ikke nødvendigvis best at NRK står for en egen TV-kanal om det skulle bli en realitet.

Les også: Kriminelle samer skal ifølge ILO slippe fengsel

- Språket kan dø

For meg er det ikke vesentlig hvem som etablerer en samisk TV-kanal. For meg er det vesentlig at det finnes en samisk TV-kanal om vi i det hele tatt skal snakke om en samisk fremtid, samisk språk, kultur og identitet. Det er noe Norge må sørge for, sier han.

Han mener at om man ikke får viktige medietilbud på samisk, vil ikke det samiske språket overleve.

Språkforsker og politiker Ole Henrik Magga sa før påske at det var på tide at NRK vurderte en egen, samisk TV-kanal. Han tror NRK er de eneste som har ressurser til å sette i gang et slikt prosjekt.

Men det ligger ikke i NRKs forpliktelser i dag i NRK-plakaten fastsatt av Stortinget, sier han til Ságat.

- NRK Sápmi er overbemannet

Journalist i Nordlys, Oddvar Nygård, synes overhodet ikke det er behov for noen egen samisk TV-kanal. Derimot etterlyser han magemål hos NRK Sápmi, som sitter med planer om muligens å utvide bedriften med mellom 50 og 100 personer.

«Det er riktig at NRK er viktig for samisk kultur og språk. Men NRK er ikke et sysselsettingstiltak for Indre Finnmark», skriver han på kommentarplass i egen avis. Han fortsetter med at det er en utbredt oppfatning allerede at det som leveres fra NRK Sápmi ikke står i stil med antallet ansatte. Han er også redd for at en oppbemanning av den samiske NRK-redaksjonen vil føre til sterke reaksjoner både innad i NRK og i samefientlige, politiske kretser.

– Samene er ikke fornøyde

NRK Sápmis programredaktør, Ole Rune Hætta, forsvarer NRKs ressursbruk på samisk TV- og radioproduksjon, og er enig med Haetta om at det trengs en egen TV-kanal.

– Spør man samer om de er fornøyde med medietilbudet som finnes for samer, så er de ikke det, sier han til Ságat og poengterer at han ikke kjenner seg igjen i påstandene om at NRK Sápmi ikke produserer like mye som andre redaksjoner i NRK.

Han viser også til at NRK Sápmi lager mer variert TV enn andre distriktskontor, og tilbyr for eksempel også egne barne-TV-produksjoner og kulturprogrammer.

– Likevel har vi ikke så mange ansatte som et vanlig distriktskontor i Norge. Og distriktskontorer lager egentlig bare morgenmagasin og ettermiddagsmagasin på radio og TVnyheter, sier han.

Les mer:

Norske samer drar til Sør-Georgia for å slakte rein

Fyrste vil leve som en same

Samer i kryssild mellom FN og Frp

Les flere nyheter

Populært