Meny

Bill Gates jakter på fremtidens toalett

Michael Hoffman ved Californias teknologiske institutt forklarer det soldrevne toalettet, sponset av Bill and Melinda Gates foundation. Foto: Scanpix/EPA/DAN LEVINE

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsofts medgrunnlegger, den globale filantropen Bill Gates, lanserte tirsdag sin jakt på et nytt toalett – bedre egnet for utviklingsland.

Den veldedige stiftelsen Gates og kona har grunnlagt startet messen «Finn opp toalettet på nytt» i Seattle og delte ut priser for lovende nyskapninger, melder AFP.

- Toaletter er ekstremt viktige for helse og, når man tenker over det, for menneskelig verdighet, heter det i en uttalelse fra Bill Gates.

- Vannklosettene vi bruker i den velstående del av verden er irrelevante, upraktiske og umulige for 40 prosent av verdens befolkning. De har ikke tilgang til vann, kloakk, elektrisitet og kloakkrenseanlegg.

Les også: Her er nordmenns toalettvaner

Toalettmessen beskrives som en virvel av omkring 200 oppfinnere, designere, investorer, partnere og andre som bryr seg om å skape trygge, effektive og billige systemer for avfallshåndtering.

Do-vinnerne

Universiteter fra Storbritannia, Canada og USA mottok priser i en konkurranse som ble startet for et år siden. Der ble oppfinnere utfordret til å bygge et bedre toalett.

Førsteplass gikk til Californias teknologiske institutt, for designet av et solkraftdrevet toalett som skaper hydrogengass og elektrisitet.

Loughboroughuniversitetet kom på andreplass med et toalett som omvandler avfall til biologisk trekull, mineraler og rent vann.

Les også: Hyttedo med hjemmekomfort

Tredjeplass gikk til Universitetet i Toronto for et toalett som renser menneskelig avfall og gjenvinner mineraler og vann.

- Fire av ti mennesker på verdensbasis har ikke en trygg måte å bæsje på, heter det i en melding fra Gates Foundation på en video man finner på nettstedet gatesfoundation.org.

Tar liv

Omkring 2,5 milliarder mennesker mangler adgang til trygge sanitærinstallasjoner for å håndtere det grunnleggende og avgjørende behovet å kvitte seg med kroppslige avfallsstoffer, ifølge Gates.

- Utover å være et spørsmål om menneskelig verdighet setter denne manglende adgangen også menneskers liv i fare, skaper økonomiske og helsemessige byrder for fattige samfunn, og skader miljøet, sier Gates.

Les også: Dette klosettet sjekker helsa di

Vann og mat befengt med materie fra eksrementer forårsaker tarmsykdommer som tar livet av 1,5 millioner barn årlig. Det er høyere enn antall som dør av aids og malaria sammenlagt, ifølge Gates.

- Å gjenoppfinne toalettet er en av de viktigste tingene vi kan gjøre for å redusere antall barnedødsfall og sykdom, og forberede folks liv, sier Gates.

- Det er også noe som kan hjelpe mer velstående land å bevare ferskvann for viktigere oppgaver enn å spyle ned.

Les også:
Denne doen gjør nesten hele jobben
Styrer videospill med urin
- Russland bør bli do-makt

Les flere nyheter

Populært