Meny

Britene truer med å storme Ecuadors ambassade

Britiske myndigheter skal ha truet med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente ut WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange med makt. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske myndigheter truer med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange med makt. I dag får han svar på sin asylsøknad.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño reagerer sterkt på trusselen fra britene.

– Vi mottok i dag en trussel fra Storbritannia, en klar og skriftlig trussel om at de kan komme til å storme vår ambassade i London dersom Ecuador nekter å utlevere Julian Assange, sier han.

– Ingen britisk koloni

– La oss gjøre det helt klart: Vi er ingen britisk koloni. Kolonitida er over, slo en opprørt Patino fast etter et møte med president Rafael Correa onsdag.

Les også: Assange vil ha garanti mot å bli sendt til USA

– Dersom britene gjør alvor av denne trusselen, vil det bli sett på som en fiendtlig og utålelig handling og et angrep på vår suverenitet. Det vil tvinge oss til å svare på sterkeste diplomatiske vis, sa Patiño.

Bekrefter

En talsmann for britisk UD bekrefter at man fra britisk side forbeholder seg retten til å storme Ecuadors ambassade for å hente ut Assange med makt.

– I henhold til britisk lov kan vi på en ukes varsel ta oss inn i lokalene. Ambassaden vil da ikke lenger ha diplomatisk beskyttelse, sier talsmannen.

– Denne beslutningen er ennå ikke tatt. Vi kommer ikke til å gjøre dette over natta. Vi understreker at vi ønsker å komme fram til en diplomatisk løsning, sier talsmannen.

Men britene ser det som sin plikt å utlevere Assange til Sverige, fortsetter han.

– Storbritannia er juridisk forpliktet til å utlevere Assange til Sverige, der han må svare på anklager om seksuelle overgrep. Vi er fast besluttet på å leve opp til disse forpliktelsene, sa talsmannen.

Offentliggjør beslutning

Ifølge Ecuadors utenriksminister vil beslutningen om WikiLeaks-grunnleggerens asylsøknad bli kunngjort torsdag klokken 13 norsk tid.

Les også: Ecuador frykter Assange kan bli dømt til døden

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han etterlyst og innkalt til avhør i forbindelse med anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Dersom WikiLeaks-grunnleggeren får innvilget asyl i Ecuador, er det uklart om han får anledning til å forlate Storbritannia eller om han vil bli pågrepet i samme øyeblikk som han forlater ambassadebygningen.

Les flere nyheter her

Populært