Meny

Heroinavhengighet kan høre fortiden til

Dr. Mark Hutchinson ved Universitetet i Adelaide har sammet med et internasjonalt team av forskere funnet bevis for at det er mulig å stoppe avhengigheten av narkotiske opiater. Foto: Universitetet i Adelaide / Concept art: Joshua Burton

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et internasjonalt team av forskere har bevist at avhengighet av morfin og heroin kan blokkeres, samtidig som stoffenes smertestillende effekter øker. Oppdagelsen kan føre til store medisinske fremskritt.

Oppdagelsen beskrives som et stort gjennombrudd, og resultatene - som etter hvert kan lede til nye medisiner som kan hjelpe pasienter med store smerter og også hjelpe heroinmisbrukere til å kvitte seg med avhengigheten - vil bli publisert i det anerkjente fagtidsskriftet Journal of Neuroscience torsdag.

Les også: Utrolige røntgenbilder

Blokkerer avhengighet

Teamet av forskere kommer fra Universitetet i Adelaide, Australia og Universitetet i Colorado Boulder, USA. Forskerne har nå oppdaget nøkkelmekanismen i kroppens immunforsvar som forsterker avhengigheten av narkotiske opiater.

Både sentralnervesystement og immunforsvaret spiller viktige roller i skape avhengighet, men teamets studier har vist at man kun trenger å blokkere immunforsvarets «svar» i hjernen for å forhindre et videre sug etter narkotiske opiater.

- Våre studier har avgjørende bevist at vi kan blokkere avhengighet via immunforsvaret i hjernen, uten å angripe selve hjernen, sier hovedforfatteren av studiet, Dr. Mark Hutchinson, ved Universitetet i Adelaide.

Les også: 17-åring bygde kunstig hjerne som finner brystkreft

Produksjonen av dopamin stoppes

Teamet har fokusert forskningsinnsatsen inn mot en reseptor i immunforsvaret kjent som TLR4 (Toll-Like receptor 4), et protein som er viktig for aktiveringen av det uspesifikke immunforsvaret.

- Narkotiske opiater som morfin og heroin binder seg til TLR4 på en lignende måte som det normale svaret fra immunforsvaret på bakterier. Problemet er at TLR4 så fungerer som en forsterker for avhengighet, sier Dr. Hutchinson.

Han forklarer at stoffet (+)- naloxone automatisk vil stoppe avhengigheten.

- Det stenger ned nødvendigheten til å ta opiater; det kutter ut oppførsel som knyttes til avhengighet, og nevrokjemien i hjernen forandrer seg. Dopamin, som er den kjemiske hovedkomponenten som gir følelsen av «belønning» fra narkotikumet, blir ikke lengre produsert, sier han.

Les også: Kan ha funnet kur for alkoholisme

Kan lede til store fremskritt

Hovedforfatter, professor Linda Watkins ved Senter for Nevrovitenskap ved Universitetet i Colorado Boulder, sier arbeidet fundamentalt vil endre det vi forstår om opiater, belønning og avhengighet.

- Vi har mistenkt i noen år at TLR4 kan være nøkkelen for å blokkere opiat-avhengighet, men nå har vi beviset, sier hun. 

Stoffet som teamet har brukt for å blokkere avhengighet, (+)-naxolone, ble utviklet av Dr. Kenner Rice på 1970-tallet. Watkins sier teamet tror at det vil vise seg veldig nyttig for pasienter som trenger lindring fra sterke smerter med morfin, da de ikke vil bli avhengig av stoffet, men fortsatt få smertelindring.

- Dette har potensialet til å lede til store fremskritt innen pasientomsorg og palliativ behandling, sier hun.

Forskerne sier kliniske tester kan være mulig innen de neste 18 månedene.

Studien har blitt finansiert av det Nasjonale Instituttet for Narkotikaavhengighet (NIDA) i USA og det Australske Forskningsrådet (ARC)

Under kan du se en video av Dr. Mark Hutchinson, der han snakker om studiet:

Les flere nyheter

Populært